Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Malatya'nın Doğal Güzellikleri

0 yorum
SOMUNCU BABA (Darende İlçesi)


Asıl adı Hamid Hamidüddin olan ve Somuncu Baba adı ile bilinen, Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid zamanında yaşamış Şeyh Hamid-i Veli’nin kabrinin bulunduğu cami 14.yy eseridir. Anadolu’ya manevi fetih için gelen Somuncu Baba’nın (1412) son ve ebedi ikametgahı olmuştur. Türbesi cami içerisinde yer almaktadır.        Bursa’da bulunan Ulu Camii’nin açılış hutbesinde Fatiha Suresi’ni  yedi faklı şekilde yorumlamıştır.Halkın ilgisinin artması üzerine manevi kişiliği ve bilgelik yönü ortaya çıkan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri şöhretten korktuğu için buradan ayrılmıştır.Kabri şerifleri, kendi zamanında halvethane olarak kullanılan, misk -ü amber kokulu, şimdiki Şeyh Hamid-i Veli Camii içerisinde olup, estetik yapılı cevizden oyma sanduka ile de kaplıdır.
      Şeyh Hamid-i Veli’nin Yusuf Hakiki ve Halil Taybi adında iki oğlunun varlığı bilinmektedir. Yusuf Hakiki Aksaray'da kalarak orada vefat etmiştir. Diğer oğlu Halil Taybi ise, hacdan döndükten sonra babası ile birlikte Darende'ye gelerek yerleşmiş ve burada vefat etmiştir. Kabri şerifleri Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin yanındadır.

Resimler














Tanıtım videosu için tıklayın



 TOHMA KANYONU (Darende  ilçesi)

 İlçemiz yerleşiminin fiziksel yapısını vurgulayan en belirgin yüzey şekli Tohma Çayı ve kanyonudur. Tohma Kanyonu dik ve dike yakın yüksek yamaçlardan oluşan bir görünüme sahiptir. Bu özelliği ile kanyon yamaçları tırmanış sporcularına adrenalin dolu bir macera sunmaktadır. Kanyon içerisinden akan Tohma, üzerinde Rafting severlere heyecanlı saatler yaşatırken, Tohma kıyısındaki dar ve patika yolların yanı sıra mükemmel manzara, adeta doğa yürüyüşünü (trekking ) tercih edenlere eğlenceli saatler geçirmeleri için tasarlanmıştır. Foto Safari için de oldukça uygundur.

Resimler



























GÜNPINAR ŞELALESİ (Darende İlçesi)
  
           Ülkemizin birkaç tabi şelalesinden birisi olan Günpınar Şelalesi, İlçemize bağlı Günpınar köyündedir. Darende’ye 8 km. uzaklıkta bulunan Şelale Malatya’nın en güzel mesire yerlerindendir. Kaynağından 3 kademe halinde, yaklaşık 40 metre yükseklikten dökülen su zerrecikleri rüzgârla kucaklaşıp yüzünüzü okşamaktadır. Dünyanın dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçiye dinlenme, eğlenme, spor yapma imkanı sunan doğa harikamızda isteyenler suyun kaynağına doğru 1,5 km.lik parkurda trekking yapabilmektedir. Günpınar Şelalesi’nin sol tarafında ana dereden bağımsız kaynak sularının süzüldüğünü görebilirsiniz.    

        Bu sular kış mevsiminde donarak Şelaleyi adeta Pamukkale’ye benzetir. Ülkemizin iki önemli turizm merkezi olan Kapadokya’yı Nemrut’a bağlayan devlet karayoluna sadece 5 km. uzaklıktaki Günpınar Şelalesi görülmeye değer bir tabiat güzelliğidir. Çevresine yaydığı negatif iyonla ziyaretçilerine sağlık ve enerji vermektedir.


Resimler 







MEDENİYETLERİN VADİSİ LEVENT (Akçadağ İlçesi)

     Levent Vadisi gizemi ve atmosferiyle böyle yerlerden biri. Vadi olmanın ötesinde tarih kokuyor.  Burası her bakışınızı keşfe dönüştüren  medeniyetler vadisidir. Devasa kayaların üzerinde bulunan seyir terasında kendinizi gökyüzünde hissedeceksiniz.
Levent Vadisini, seyir terasında çayınızı içerken seyretmek, eşine az rastlanır bir atmosfer yaşatır.
Heyecanınıza yenik düşmez iseniz seyir terasının özelikle camlı bölümünde bir çay içmelisiniz. Ayrıca terasın balkonlarına çıkabilir buradan vadiyi seyredebilirsiniz.
Levent Vadisi Cilalı Taş Dönemine ait kalıntıların bulunduğu bir vadidir.  Vadide insan eliyle oyulduğu tespit edilen irili ufaklı binlerce mağara bulunmaktadır.
, ''Bu mağaralarda yaşam izlerini çıplak gözle de gözlemleyebilirsiniz. Vadide Yontma Taş Devri/Eski Taş Çağı’na kadar yaşamın olduğu bilinmektedir.  Geç Hitit döneminden kaldığı düşünülen kaya kabartmaları Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izlerini taşımaktadır.  Bazı bölgeleri Amerika’daki Grand Kanyon’u andıran kilometrelerce uzunluktaki Levent Vadisi, Tohma Kanyonuyla birleşiyor. Vadi boyunca, doğa yürüyüşü için oldukça uygun güzergâhların izinden gidebileceksiniz. 
 Malatya’nın Akçadağ İlçesi sınırları içerisinde bulunan Levent Vadisi 28 km uzunluğunda. Doğal güzelliğinin yanında jeolojik,, arkeolojik ve kültürel değerleri ile birlikte   hala vadi içinde çok sayıda köy yerleşimi bulunmasıyla da vadiyi ilgi çekici kılıyor.  Günümüzde mevcut yaşamı da göz önünde bulundurursak, bir tabiat harikası olan Levent Vadisi'nde yaşamın 10 bin yıldır devam ettiğini söyleyebiliriz.
Vadideki her mağara sisteminin yakınında, orada yaşayanların yaptığı Tümülüsler görülüyor. İçlerinde ne olduğu bilinmiyor. Levent Heykelleri, Kilise ve Tapınak keşfedilmeyi bekleyen diğer görülmeye değer yerlerdir. Vadideki mağaraların büyük kısmında diğerlerine bağlanan dehlizler, insanların mağaraları şekillendirme izleri, duvarları yıkılmış yapılar gözleniyor. Vadide birçok yerde gözlenen fosiller bölgenin 30 – 40 milyon yıl önce denizle kaplı olduğunun göstergesi. Vadinin içindeki köyleri çevreleyen kayalar üzerinde birçok kaya mezarı ve niş bulunuyor.  Vadi boyunca mağaralar içine çıkan merdivenler bulunuyor. Buda, insanların zamanında buraları şehir olarak kullandığının bir göstergesi. Vadinin diğer önemli bir noktası da kızılalan kalesi: Kalenin içinde onlarca mağara ev bulunuyor. Kalenin diğer ilgi çekici bir yanı tam tepesinde bir balık heykeli ve hemen üstünde bir insan heykelinin bulunmasıdır. Kalenin tepesinde suyun içine akacağı kadar bir şelale ağızlı suyolu bulunuyor.  Zamanında burada toplanan suyun da suyolları ile şehre dağıtıldığı düşünülüyor. Bu da burayı gizemli kılıyor.  
Turumuzla keşfedeceğiniz levent Vadisi görülmeye değer bir tarihtir.

Resimler