Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Verimli Sera yapım araştırmalarım

0 yorum
Amaç:
    Yakıt kullanmadan Malatya gibi soğuk bir iklim bölgesinde ergonomik ve ekonomik sera yapım araştırması.Yani buda demek oluyorki -15 °C de sera ısısı yakıtsız  5°C olsun.


Araştırma konuları
1-Toprak ısısından faydalanma.
2-Güneş enerjisini depo.
3-Şeffaf ısı yalıtım teknolojisi.
4-Soğuğu sıcağa çeviren teknolojiler.
5-Sıcağı soğuğa ceviren teknolojiler.
6-Isıyı sabit tutan materyaller.
7-Sürkülasyondan faydalanarak ısı arttırımı.
8-Isıyı emen Maddeler.
9-Düşük sıcaklıklı ıstma sistemleri.

Çalışmaları örnek olarak aldığım seralar;



Minisera bitkiye özel olarak uygulanan çok özel bir şeffaf pvc malzemeden üretilmiş seradır.
-10 derece donda koruma sağlar
Mantar hastalığı oluşmaz; Çünkü bitkiye doğrudan su temas etmez
2 boyda üretilmektedir. Her iki modelde dona karşı korumalıdır.
Küçük Olan Modelin Taban Çapı: 18 cm ve boyu 25cm yüksekliğindedir.
Daha büyük olan modelin Taban Çapı 50 cm ve boyu ise 55cm yüksekliğindedir.
İstek üzerine farklı ebatlarda üretim yapılabilir. Farklı ebatlardaki üretim özel üretim olarak değerlendirilir ve şartlarının önceden görüşülmesi gerekmektedir.
Ürünümüz patentlidir. Hem Tasarım hem de Faydalı Model Patentleri vardır.
Ultraviyoleli PVC malzemeden üretilmektedir.
5 Yıl dayanıklıdır. Tekrar tekrar kullanılabilir.

   Bu firmanın verdiği bilgiler.Bu sistem Toprakla birleştirilmesi bence şart çünkü saksıda bunu sağlayamazsınız.Güneş enejisini verimli kullanıyor.Nem geri duvarlardan toprağa akarak toprak altı ısınını 3-5 gün -10 derece dahi olsa dondan korumayabilir fakat bunu bir büyük modelininde üzerine geçirilerek  yapılanı daha verimli olacaktır.Ayrıca yapılan gözlemde toprak altındaki ısının şaşırtıcı bir şekilde bacadan çekilerek mini serayı ısıttığını söyleyebiliriz biliyoruz ki 1 metre toprak altında 12 derecelik ısı var



http://www.devaplastik.com/mini-sera/item/22-mini-sera.htm


Küçük bitkiler ve sebzeler  yetiştirebileceğiniz , bahçenizde veya terasınızda kullanabileceğiniz bir sera.
http://store.woodly.it/tripode.html

Bu sera da deva plastiğin serası gibi tek farkı köşeli olması.Daha büyük seralar için örnek bir çalışma olarak aldım.



Boş su ped şişeden yapılmış mini sera.
http://hergunebirfikir.blogspot.com.tr/2012/03/mini-mini-seralar.html




Yaz ve kış boyunca Toprak Derinlik Sıcaklıklar

Bitkiyi Etkileyen faktörler    Güneş ışınları toprak yüzeyine ne kadar dik gelirse toprak tarafından absorbe edilen ısının miktarı da o kadar fazla olmaktadır.Bu nedenle eğimli arazilerde güney ve kuzey yamaçlarda sıcaklık önemli derecede fark eder. Yüksek dağlarda güney yamaçlardaki en düşük toprak sıcaklığı kuzey yamaçlardaki en yüksek toprak sıcaklığından daha yüksek olabilir. Kuzeye doğru 5°C kadar az bir eğimin neden olduğu toprak sıcaklığı düşmesi,yaklaşık aynı yönde 185 km çıkıldığında ortaya çıkabilir
   Bitki gelişimi sırasında meydana gelen özümleme, solunum, terleme ve fotosentez gibi olaylar sıcaklıkla sıkı bir şekilde ilişkilidir. Bitki ve toprakta oluşan kimyasal reaksiyonların çoğu yüksek sıcaklıklarda düşük sıcaklıklardakinden daha hızlı gelişmektedir. Sıcaklıktaki her 10 °C’lik artışın kimyasal reaksiyonların hızını iki katına çıkardığı tahmin edilmektedir.
Genellikle sıcaklığın artmasıyla birlikte aktivitelerde hızlanmaktadır. Böylece yüksek sıcaklık bitkilerin çoğunda gelişmeyi hızlandırmaktadır. Ayrıca bitkilerin kök gelişimi ile topraktaki bitki besin elementlerinin çözünebilirlik ve bitki tarafından alınabilirlikleri üzerinde de sıcaklığın önemli etkileri bulunmaktadır.
   Toprağın bitki besin maddeleri statüsü toprak nemi ve toprak havalanması gibi diğer faktörlerin optimum civarında seyretmesi halinde çok sayıda araştırmada tarla bitkilerinin başlangıç büyümesini çimlenme, sürme ve sürmeyi takip eden ilk birkaç haftalık büyüme toprak ve hava sıcaklıklarının her ikisinin de önemli derecede etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle tohum derinliği seviyesindeki toprak sıcaklığı çimlenme ve sürme devreleri esnasında çok önemli olduğu tesbit edilmiştir. Soğuk topraklar bir çok zirai bitkilerin hızlı bir şekilde gelişmesine engel olur yani soğuk topraklar sıcak topraklardan daha fazla bitki gelişmesinde gerilemeye neden olur. Sıcaklığın donma derecesinin altına düşmesi bitkilerin gelişmesini geriletmekle kalmaz, bitkilerin ölmesinede sebep olur.
   Mısır bitkisinde büyümenin birkaç haftası sonrasında kök zonu sıcaklık derecesinin 15 °C’nin altında olduğu yerlerde kuru madde veriminin azaldığı tesbit edilmiştir.
   Sıcaklık, mineral bitki besin elementlerinin bitkilerce alımını da etkiler. Birçok bitki türleri üzerinde yapılmış bulunan sayısız denemelerden elde olunan sonuçlar, içinde mineral bitki besin elementlerini içeren çözeltilerden kök absorpsiyonunun, düşük toprak sıcaklıklarında yavaşlamakta olduğunu gösterir. Buna neden olarak respirasyon (solunum) işlevinin ya da hücre zarı geçirgenliğinin azaltılmış olması ileri sürülebilir.
Düşük sıcaklıklı ıstma sistemleri (Örnek)
Malatya'da  1 metre derinlikte 12 °C derecelik bir ısıya ulaşmak mümkündür. Peki bu sistem nasıl çalışır?
            Toprak altına yerleştirilen borular yardımıyla dışarıdan alınan hava/su sistem içerisinde sabit toprak ısısına getirilmesine yardımcı olunur. Yazın ısı düşürmeye yardımcı olan bu sistemi kışında ısıtma sistemi olarak kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; Malatya için sabit ısının 12 °C derece olduğunu daha önce belirtmiştim. Kışın -3 derecelik havayı toprak ısısıyla ısıttığınızda 12 °C dereceye yükselterek hiç bir enerji harcamadan 15 °C derecelik bir ısınma elde etmiş olursunuz. İnsanların yaşam alanları için konforlu sıcaklık 21-24 ° C derece arasında değişmektedir. bu sayede dışarıdan gelen havayı 22° C dereceye yükseltmek için sadece 10 °C derece daha ısıtmak için enerji harcamanız gerekecek. 15 °C  derecelik ısıtma sağlayacak enerjiden tasarruf etmiş olacaksınız. Suyla çalışan sistemde bununla aynı özellikleri göstereceği için ister havalandırma sistemiyle ister kalorifer sistemiyle ısınıyor olun büyük tasarruf sağlayacaktır. 
Bir Örnek Projede Bu web sitesinde
http://blog.meyvelitepe.org/2007/12/01/bizim-evde-ne-yanacak/

Derleyen:By EyyupK
Devam Edecek...