Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

DOĞAL ÇELİK KÖKLENDİRME HORMONU YAPIMI

28 yorum
SÖĞÜT SUYU (WILLOW WATER)


Geçtiğimiz kış, daha önceden de duyduğum ancak uygulamaya vakit bulamadığım bir tekniği denemeye karar verdim. Teknik, söğütten kesilen parçaların suyun içerisinde birkaç hafta bekletilerek, ağaçlarda kök oluşumuna yardım edecek ve zayıf ağaçların üzerindeki stres yükünü azaltacak olan bir su üretme işlemiydi. Bu teknik, şu anda ticari olarak bulabildiğimiz köklendirici hormonların olmadığı dönemlerde üretim amaçlı olarak kullanılıyordu.
Söğüt (Salix türleri) yılın herhangi bir döneminde 12-15 santim kalınlığındaki dallarından kesilecek parçaları suya koyduğunuzda birkaç hafta içinde kolayca kök vermesi ile bilinir. Hemen hemen bütün kesilmiş dallar kendiliğinden kök vereceğinden, kesilen bölümlere köklendirme hormonu uygulamaya da gerek yoktur.
Bu basit teknik bu kesim sürecinden elde edilen parçalarla hazırlanan suyun, kesik parçalar, daldan köklendirme (air-layer) işleminde, yamadori (toplanmış ağaçlar) ve kök sistemleri zayıf olan ağaçlarda kullanılması temeline dayanıyor.

Söğüt Suyunun Arkasındaki Teori
Suyla karıştırılmış Aspirin uzun zamandan beri kesilmiş çiçeklerin yaşam süresini uzatmak ve ağaçlardan yapılan kesimlerin tutma yüzdesini arttırmak için kullanılmakta. Aspirinin doğal bir pıhtılaşmayı önleyici, yani sıvıların katılaşmasını önleyen bir yapısı var. Ayrıca aspirin bazılarınca kan incelten özelliği ile de bilinir. Aspirinin bitkiler üzerinde de benzer etkileri görünüyor. Ağacın kesilmiş/yaralanmış kısmında veya kökünde pıhtılaşmayı önleyerek, o bölgeye ağacın özsuyunun ulaşabilmesini ve dolayısıyla kendi kendini iyileştirmesini sağlama yeteneğine de sahip.
İlginç olansa Aspirin doğal olarak Söğüt ağacının kabuğunda da bulunan Salicylic asitten elde edilmiştir. Köklenmeyi teşvik eden, içindeki başka kimyasallar da olabilir ancak ilk sebep salicylic asitmiş gibi görünüyor.
Salicylic asidin yaraların kapatılmasını sağlayan Abscisic asidin üretimini engellediği yönünde kanıtlar da mevcut. Abscisic asit bütün bitkiler tarafından kesilmelerine verdikleri ani tepkiyle ürettikleri ve yaralarının acilen kapatılmasını sağlayan bir stres hormonudur.
İşte burada esas noktaya geliyoruz. Söğütten kesilen parçalar suya bazı kimyasallar salarak köklenmelerini sağlar. Biz de bu suyu diğer bitkilerin köklenmesini teşvik etmek amacıyla kullanabiliriz.

İŞE YARIYOR MU?
Konuya halen şüpheyle yanaşarak, Mor Söğütten (Salix purpurea-Purple Willow) kestiğim 50 kadar ince parçayı bir kova suyun içine koydum ve orada 4 hafta boyunca bıraktım. Bütün kesilmiş parçalar çürümeye başladığında dikkat ettim ki su jelimsi bir kıvama gelmişti ve parmaklarımda kaygan bir kalıntı bırakıyordu.
Söğütlerin suyun alt taraflarında kalan taraflarının (özellikle kesilmiş olan uç kısımları) şeffaf jel gibi bir maddeyle kaplandığını ve pamuksu bir görünüm aldığını gördüm.
Bu karışımı geçen kış topladığım Alıç ve Meşelerimi sulamak için kullandım. Şimdiye kadar topladığım ağaçları hayatta tutma oranımın en iyisini bu yöntemle yakaladım ve 20’yi geçkin ağaçtan sadece 2’sini kaybettim. Hayatta kalan ağaçlar da önceki yıllardakilere göre daha güçlü ve dinç görünüyorlardı.
Bu tabii ki başka unsurlarla da alakalı olabilir. Belki benim toplama yeteneğim gelişti, daha iyi bakım uyguladım, toprakları daha iyiydi veya bu kış hava doğadan ağaç toplamak için daha uygundu.
Bununla birlikte görüşüm artık değişmişti ve söğüt suyunu daldan köklendirmede de (air-layer) kullandım. Geride kalan 6 yıl boyunca bahçemdeki Acer Palmatum’larımın (bir Akçaağaç türü) dallarından köklendirme yaparım. Köklenme oranı hep %100’dü ve ne zaman köklenmeye başlayacaklarını dalların kalınlığından söyleyebilirim artık (1-1,5cm kalınlığındaki dallarda 7 haftada, 2,5cm olanlarda 5 haftada). Bu sene daldan köklendirme işleminde kullanacağım sphagnum yosununu (sphagnum moss-bir yosun türü) sulamak için söğüt suyunu denedim. Köklenmenin hepsinde bir hafta kadar daha erken gerçekleştiğini ve eskiye göre çok daha güçlü olduğunu gördüm ki, bu köklenen kısımların kesilerek ana gövdeden daha erken çıkarılabileceği demekti.

Ayrıca bu sene aynı tekniği (air-layer) uyguladığım Prunus incisa (sanırım bir çeşit kiraz veya erik ağacı türü) ve Alıçlarımın da daha verimli ve dinç olduklarını gözlemledim.

Tek çekincem daldan köklendirmeler sonrasında köklerin sadece kesilen bölgede değil de daha geniş bir alanda çıkması oldu ki bu da ileride yapılacak nebari’nin (ağacın kökünün üst taraflarının toprağın dışında bırakılması tekniği) kökler erken bir vakitte şekle sokulmazsa daha az düzgün olması demekti.
Daldan köklendirmelerde kullandığım söğüt suyu, Ağlayan söğüt (Salix babylonica-Weeping Willow) ve Kedi/Keçi Söğütü (Salix caprea-Pussy/Goat Willow) türlerinindi. Bu türlerin arasında bariz bir fark göremedim. Sanırım söğüt suyunun gücü, tamamen suya konulacak dalların sayısı ve kalınlığıyla suyun miktarı arasındaki orantıya bağlı.

Söğüt Suyunun Asitliği Konusu
Saf (çok yoğun) Salycylic asit suya tam manasıyla doyurulursa Ph değeri 2.4 olacaktır ki bu değerde bir asidite bütün yaşam formlarına zararlı olacaktır. Ancak Söğüt suyunun içerisinde bulunan Salycilic asidin miktarı, normalde kullanılan suyun Ph değerini değiştirecek yeteneğe sahip değildir.
Sonuçta;
Söğüt suyunun bitkilerde köklenmeyi teşvik ettiği gibi bilimsel bir iddiam yok sadece duyduğum bir şeyi kanıtlamaya çalıştım. Gördüğüm kadarıyla da bu karışım bitkilerin (ağaçların) köklenme yeteneğini ve benim başarı oranlarımı yükseltti.
Bununla birlikte bu sihirli köklenme uygulamasıyla ilgili şüphemi belirteyim ki Söğüt suyu diğer teknikler doğru şekilde uygulanırsa işe yarayacaktır. Bir kesme (cutting) ya da daldan köklendirme (air-layer) doğru şekilde yapılmadıysa veya yanlış bir dönemde yapıldıysa Söğüt suyu bitkinin köklenmesi için yeterli etkiyi yapamayacaktır.Ayrıca tüm söğüt çeşitleri (Salix spp.) Indolbütirik asit (IBA), bir bitki büyüme düzenleyicisi olan bir doğal olarak oluşan bir kimyasal ihtiva etmektedir. Bunun anlamı taze kesme köklere temas olduğunda büyümeye teşvik edelecek olmasıdır.(Normal köklendirme hormonlarının üzerindede görürsünüz zaten).Hazırlanan Tonikler diyede adlandırılan köklendirme hormon veya köklenme bileşikleri köklenme, bitki çoğaltma sırasında kök gelişimini teşvik etmek için kullanılan bitki büyüme hormonları ihtiva ürünlerdir. Birçok ticari satılan köklendirme ürünler indolbütirik asit sentetik formunu içeriyor.Bir söğüt ağaç ya da çalı erişiminiz varsa indolbütirik asit söğüt ağaçlarının tüm çeşitleri doğal olarak bulunur ve kolayca kendi köklendirme toniğinizi yapabilirsiniz.

Söğüt çayının tarifide şöyle(ikinci bir yöndem)
Söğüt dalları 3 cm lik kısa parçalar şeklinde kesilir(yapraklarıda konur). Özellikle taze uç dallar seçilir.


Kaynamaya yüz tutan ama kaynamayan suda bir tencerede 2 saat demlenir ve üzeri kapatılarak karanlıkta 1-2 gün bekletilir. Suya geçen IBA artık doğal bir hormon özelliği verir, istenirse bu su, buz kalıplarında daha sonra kullanılmak üzere dondurucuda saklanabilir.


Buradaki resimde dallarıyla beraber ypraklarınıda koyduk
Gerektiğinde çözülerek oda sıcaklığında içerisine herhangibi bir bitki köklendirilmek üzere 24 saat bekletilir ve daha sonra direkt toprağa dikilir. Dikilen yaprağın da ucundan kesilmesi etkiyi arttırır. Toprağa biraz B1 ve B6 vitaminler konursa bu daha da etkili olur. Bal ılık suda eritilerek toprağa dikilmeden önce yaprağın sapı içine batırılırsa bu da ek etki sağlar. Kimyasal kullanmadan evde köklendirici etki yaratmanın şimdilik yolları bunlar.



Söğüt dallarındaki etkin Maddeleri Araştıralım:



        Eski Sümer ve Mısır kayıtlarında söğüt ağacı kabuğunun ağrı ve ateş tedavisinde kullanıldığı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. M.Ö. 5.YY'da Yunanlı doktor Hipokrat söğüdün ilaç olarak kullanımından bahsetmiştir. Amerika yerlilerinin de söğüdü tedavi amacıyla sık sık kullandığı bilinmektedir.
Söğüt ağacı kabuğundaki ilaç için kullanılan aktif madde salisindir. Kristal formu ilk olarak 1828'de Fransız eczacı Henri Leroux tarafından ayrıştırılmıştır. Saf formu İtalyan kimyager Raffaale Piria tarafından elde edilmiştir. Suda çözündüğü zaman asit özelliği gösterdiğinden (ph 2.4) Salisilik asit olarak adlandırılmıştır.
      1897'de Felix Hoffmann sentetik olarak salisin maddesinin değiştirilmiş bir formunu elde etmeyi başardı. Yeni bileşik salisilik asitten daha az mide problemlerine yol açıyordu. Bu yeni ilaç, yani Asetil Salisilik Asit Hoffman'ın işvereni olan Bayer firması tarafından Aspirin olarak adlandırıldı ve dünyanın en çok kullanılan ilacı haline geldi.
sentezlenmesi




Aspirin Nasıl Hazırlanır?
Prosedür

1. 1 g salisilik asit 100 mL behere alınır.
2. 2 mL asetik anhidrit ve üç damla %85 fosforik asit ilave edilir ve karıştırılır.
3. Beher, ısıtıcının sıcaklığı 75oC’yi geçmeyecek şekilde ve ağzı saat camı ile kapatılarak 10 dk. ısıtılır.

Dikkat: Çözelti, fazla olan asetik anhidritin bozunma ısısıyla kaynayabilir. Beheri dikkatlice tutunuz.

4. Bozunma tamamlandıktan sonra, 20 mL saf su eklenir ve kristaller oluşmaya başlayana kadar karıştırılır. Karışım kristallenme olana kadar buz banyosunda soğutulur. Su trompuyla vakum uygulanarak ürün filtre kağıdından süzülür, iki ya da üç kez 2 mL soğuk suyla yıkanır ve kurutulur. Ürün kristallendirme metodu ile
saflaşrıtırılır. Kristallendirme metodu şu şekilde uygulanır: Ürün az miktarda sıcak suda (takriben 10-15 mL) çözülür, filtre kağıdıyla süzülür ve elde edilen çözelti buz banyosunda soğutularak kristaller elde edilir. Oluşan kristaller filtre kağıdında toplanır ve kurutulur.

- Eğer ürün renkli olursa sıcak suda çözündükten sonra aktif karbon ilave edilir ve bir süre ısıtmaya devam edilir. Renk tamamen gittikten sonra filtre edilerek soğumaya bırakılır.



Not: Su 75oC’nin üzerinde ısıtılmamalı. Su kaynarsa aspirin kısmen salisilik asite ve asetik asite hidroliz olur

Aspirinin doğada hammaddesi nedir?
Aspirinin ham-maddesinin en zengin kaynağı, söğüt ağacı kabuklarıdır. Bu ağacın kabuklarında bulunan salisin maddesi, vücuda girdiğinde salisilik aside dönüşüyor.

Aspirinin özellikleri nelerdir?
Aspirin beyaz, kokusuz, hafif ekşi, acı bir tozdur. Sodyum karbonat içinde erir. Suda kolay erimez. Bağırsaklarda ya da alkali bir ortamda parçalanırsa salisilik ve asetik asitlere ayrışır. 135 derecede erir, tortu bırakmadan yanar. İnce iğnecikler halinde billurlaşır.

Söğüttteki Maddeler
Salisilik asit
Salisilik asidin kimyasal strüktürü 
Salisilik asidin uzayda kapladığı şekil


Kimyasal Adı      2-Hidroksibenzoik asit
Kimyasal formül               C7H6O3
Molekül ağırlığı 138.123 g/mol
CAS numarası    [69-72-7]
Yoğunluk             1.44 g/cm³ (20 oC'de)
Ergime noktası  159 °C
Kaynama noktası             211 °C (2666 Pa)
SMILES OC(=O)c1ccccc1O
Salisilik asit, C6H4(OH)CO2H kimyasal formüllü bir beta hidroksi asittir (BHA). Renksiz, kristal yapıdaki bu organik asit genellikle bitkisel hormon olarak kullanılır. Salisin metabolizmasının bir ürünüdür. Aspirin olarak adlandırılan asetil salisilik asitle benzer kimyasal özellikler taşır.

Salisilik asit (SA), genellikle bir hidroksil grubu ya da onun fonksiyonel türevini taşıyan, aromatik bir halkaya sahip bitki fenoliklerinin bir grubudur. Son yıllarda bitkilerde salisilik asidin biyolojisi ile ilgili yapılan çalışmaların sonucunda, salisilik asidin diğer birçok fenolik bileşik gibi, bitki büyümesinin düzenlenmesi, gelişimi ve diğer organizmalarla etkileşiminde temel rol oynadığı görüşü ortaya çıkmıştır (Harborne, 1980). Bilindiği üzere, triptofan, tirozin ve fenilalanin gibi temel amino asitlerin oluşumuna yol açan metabolik
çatallanma, bitkilerde farklı etkilere sahip fitohormonların biyosentezinde de önemli rol oynamaktadır (Kefeli, 1978). Bu metabolik çatallanmada, triptofan biyosentezi, tüm yüksek bitkiler için her düzeyde büyüme ve gelişme olaylarını teşvik eden temel hormon olan indol-3-asetik asit’in, yani oksinin biyosentezine yol açmaktadır. Ayrıca söz konusu metabolik çatalın, fenilalanin üzerinden sinnamik asit oluşumuna giden yolu üzerinde, büyüme ve gelişmeyi engellemenin yanısıra, düzenleyici rollerde yüklenen ve bazen bitkilerde türe özgü olan fenolik bileşikler de sentezlenmektedir. Şikimik asit yolunun bir ara ürünü olan sinnamik asitten türevlenen salisilik asit, artık günümüzde bitkisel hormonlar arasındaki yerini almış bulunmaktadır.
Serbest SA aktif olarak taşınmadıkça ve metabolize olmadıkça, ilk sentezlendiği noktadan uzaktaki dokulara hızlı bir şekilde taşınmaktadır. Tarımsal açıdan önemli bitki türlerinin salisilik asit düzeyleri üzerinde yapılmış çalışmalar, bitkilerde bu bileşiğin her zaman ve her yerde dağılmış olabileceğini ortaya çıkarmıştır (Raskin,
1995). En yüksek SA seviyesi pirinç bitkisinin yapraklarında saptanmıştır. Ayrıca, termojenik (ısı üreten) bitkilerin infloresensinde ve nekroz oluşturan patojenlerle enfekte edilmiş bitkilerde de oldukça yüksek düzeylerde SA olduğu belirlenmiştir. Salisilik Asit Biyosentezi Bitkilerde salisilik asit (orto-hidroksi benzoik asit) oluşumu için iki metabolik yolun bulunduğu ileri sürülmektedir (Davies, 1995). Bu yollarda, salisilik asidin β-oksidasyon ve orto-hidroksilasyon reaksiyonlarının oluşum sıralarının birbirinden farklı olduğu
saptanmıştır. Bu yönüyle, sağlıklı ve virüs inoküle edilmiş tütün bitkilerinde salisilik asidin, benzoik asit aracılığıyla sinnamik asitten türevlendiği kanıtlanmıştır (Şekil sentezlenmesi) (Yalpani et al., 1993). Buna göre,
Agrobacterium tumefaciens ile enfekte olmuş genç domates fidelerinde, sinnamik asitin orto-kumarik aside orto215 hidroksilasyonunun arttığı ve ardından kumarik asitin β-oksidasyonu ile salisilik asit oluştuğu ortaya çıkarılmıştır. Sağlıklı bitkilerde ise, salisilik asidin yaygın biyosentez yolunun, Sinnamik asit→Benzoik
asit→Salisilik asit şeklinde gerçekleştiği saptanmıştır.

Salisilik Asit Metabolizması
   Bitkilerde salisilik asit, metabolik olarak aktif olan serbest formunun dışında, esterler ve glukozidler olarak bağlı formlarda da bulunabilir. Salisilik asit bitkilerde genellikle bir şeker bileşiği olan salisilik asit-β-glukozit (SAG) şeklinde, yani inaktif bir formda (depo formu) bulunmaktadır. Β-glukozidaz enzimi, bitkilerde fitohormonların sinyal aktivitelerini kontrol etmekte ve salisilik asidin bağlı formdan serbest forma dönüşümünü katalize ederek, bitkide serbest salisilik asitseviyesini düzenlemektedir (Raskin, 1995).Tütünde yapılan bir çalışmada, bu bitkinin yapraklarına dışarıdan salisilik asit uygulandığında,  yaprakların hücrelerarası  boşluklarında salisilik asit-β-glukozidaz aktivitesinin ortaya çıktığı saptanmıştır (Davies, 1995). SAG’ın büyük bir kısmı hücrelerarası boşluklarda bulunurken, salisilik asidin büyük bir kısmı ise hücrelerin içinde yer almıştır. Çünkü SAG’ın salisilik asitten şekillenmesi, hücrelerin içinde oluşmaktadır. Bu durum dışarıdan uygulanan salisilik asidin doğrudan hücrelere girdiğini göstermektedir. Sonuçta, SAG’ın 216 hücrelerarası boşluklar yoluyla uzak dokulara taşınan bir sinyal rolü oynayabileceği görüşü ortaya çıkmıştır. Salisilik asidin uzun mesafeli taşınımı için uygun şeklinin SAG olduğu düşünülmektedir. Çünkü SAG
hem salisilik asitten daha fazla çözünebilir, hem de daha az toksiktir
(Seo et al., 1995).

Salisilik Asit ve Çiçeklenme 
   Suda çözünmüş bir tablet aspirinin kesme çiçeklerin ömrünü uzattığının bulunmasıyla, salisilik asidin çiçeklenme üzerinde etkili olduğu öğrenilmiştir. Salisilik asidin, süspansiyon kültürlerinde, laminosiklopropan 
l-karboksilik asit’in etilene dönüşümünü engelleyerek, etilen biyosentezini bloke ettiği saptanmıştır (Leslie and
Romani, 1988). Diğer yandan, bitkilerde etilen oluşumunu etkileyebilecek içsel salisilik asit düzeylerinin, vegetatif bitkisel dokulardakinden farklı olarak, çiçek dokusunda yeterince yüksek düzeyde bulunduğu belirlenmiştir (Raskin, 1995). Salisilik asidin çiçeklenmeyi teşvik edici etkisinin olduğuna dair ilk kanıt, tütün doku kültürlerinden elde edilmiştir (Lee and Skoog,1965). SA tütün kallus kültürlerinde çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik etmiştir (Eberhart et al., 1989). Daha sonra bir kısa gün bitkisi olan Xanthium strumarium’un vegetatif ve generatif dönemlerinde afidlerle (yaprak bitleri) yapılan denemelerin sonucunda, bitki çiçeklenmesinin düzenlenmesinde salisilik asidin rol oynayabileceği ileri sürülmüştür. Bu hipotez, çiçeklenmenin teşvikinden sorumlu ve floemde taşınabilen bir faktörün afidlerce salgılanan sıvıda bulunmasıyla ortaya çıkarılmıştır. Bu afid salgısı, bir uzun gün bitkisi olan ve fotoindüktif olmayan ışık döngüsünde tutulan Lemna gibba’nın çiçeklenmesini maksimum düzeyde uyarmıştır (Cleland and Ajami, 1974). X. strumarium’dan elde edilen çiçeklenmeyi teşvik edici bu madde salisilik asit olarak tanımlanmıştır.
Salisilik asidin bitkilerde çiçeklenmeyi uyarıcı mekanizması henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu konuda ileri sürülen bir hipoteze göre, salisilik asit çiçeklenmeyi bir şelatlama ajanı olarak uyarmaktadır. Salisilik asitteki serbest o-hidroksil grubu, benzoik aside metal şelatlama aktivitesi vermektedir. Söz konusu hipotez, Lemnaceae’de şelatlama ajanlarının çiçeklenmeyi uyarmasıyla da desteklenmiştir(Oota, 1972).217

Salisilik Asitin Termojenik Etkisi
      Bitkilerde termojenite (ısı üretimi) diye tanımlanan ve bazı bitki türlerinin tozlaşma ve döllenmesinde önemli rol oynayan olay, ilk olarak Lamarck tarafından 1778 yılında Arum cinsinde tanımlanmıştır. Daha sonra Cycas’ın erkek üreme organları, Annonaceae, Araceae, Aristolochiaceae, Cyclanthaceae, Nymphaceae ve Palmaefamilyalarına ait bazı Angiosperm türlerinin çiçekleri ya da çiçek durumlarında da termojenitenin olduğu ortaya çıkarılmıştır (Meeuse and Raskin, 1988). Bitkide termojenite, mitokondriyumda siyanide dirençli ve fosforilatif olmayan elektron taşıma yolundaki büyük bir artışla ortaya çıkar. Bu alternatif solunumdaki O2 tüketimi, oldukça yüksektir. Bu olayda oksidazların aktivasyonunun yanısıra, Glikolitik ve Krebs Çemberi enzimlerinin de aktivasyonu gerekmektedir. 
       1937 yılında Van Herk isimli bir araştırıcı, Sauramatumbitkisinde metabolik aktivitenin en yüksek düzeye çıkmasının, erkek organ taslaklarında üretilen suda çözünebilir bir madde, yani "kalorijen" tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürmüştür. Bundan 50 yıl sonra kalorijeni tanımlamaya yönelik yapılan çalışmaların sonucunda, bu maddenin salisilik asit olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bitkinin olgunlaşmamış dokularına salisilik asit uygulanması, sıcaklığın 12°C artmasına neden olmuş ve bu da, kalorijenin kesin olarak salisilik asit olduğunu kanıtlamıştır. Salisilik asidin bitkilerdeki termojenik etkisi, onun koku üretici etkisinden ayrı olarak düşünülemez. Bu bileşik, Sauramatum guttatum’da koku üretimini ve sıcaklığı, konsantrasyonuna bağlı olarak teşvik etmekte ve fotoperiyodik olarak kontrol etmektedir. Cycas’larda ise ısı üretiminin bir ritim izlediği ve ısının, kozalak uzaması ve polensaçılma aşaması için her gece salındığı ortaya konulmuştur. Encephalartos ferox ve E. gratus türlerinin erkek kozalaklarının ve Arum türünün infloresensinin de önemli miktarda salisilik asit içerdikleri saptanmıştır (Tang, 1987).

Salisilik Asit ve Hastalık Direnci
   Hastalıklara dayanıklı bazı bitkiler, uğradıkları fungal, bakteriyel ya da viral patojen saldırısını, nekrotik lezyonun ortaya çıktığı noktanın etrafındaki küçük bir alanda sınırlayarak yayılmasını önlerler. Enfeksiyonun oluştuğu nekrotik bölgedeki hücrelerin bu koruyucu işlevi "Hipersensitif Reaksiyon" (HR), yani "aşırı duyarlılık
reaksiyonu" olarak adlandırılır. Aşırı duyarlılık reaksiyonu da bitkilerde "sistemik kazanılmış direnç"‘i (SAR) ortaya çıkarmaktadır (Aktaş,218 2001). Aşırı duyarlılık reaksiyonu ile birlikte, savunmayla bağlantılı
genlerin bir grubu da uyarılmaktadır. Patojen saldırısında, bu genlerin birçok ürünü, ya doğrudan antimikrobiyal enzimler ve sekonder metabolitler oluşturmakta, ya da dolaylı olarak konukçu hücre
çeperinin savunma yeteneğini güçlendirmektedirler. Bu gen ürünleri, hücre çeperi polimerleri, lignin, süberin, fenil propanoidler ve fitoaleksinlerdir. Patojen-bağıntılı (PR) proteinlerin birçok grubu da aşırı duyarlılık reaksiyonu süresince uyarılmaktadır. Bunlardan bitkilerde en iyi tanınanları, PR3 grubundan kitinazlar ile PR2
grubundan β-1,3-glukonazlar gibi hidrolitik enzimlerdir (Delaney, et al., 1994). Bitkilerde patojene karşı salisilik asit ile direnç kazanmanın en belirgin işareti olan PR1 proteinleri oluşumu, 1979 yılında tütün’de
ortaya çıkarılmıştır. Tütün mozaik virüsü’ne (TMV) karşı SA uygulamaları, patojen bağıntılı proteinlerin oluşumu ile sonuçlanmış ve böylece bitkiler TMV’ne karşı dayanıklılık kazanmıştır. PR protein
genlerinin yaralanmış olgun tütün yapraklarındaki ekspresyonu üzerine salisilik asit ve jasmonik asidin antagonistik etkileri üzerinde yapılan bir araştırmada, jasmonik asidin bazik PR proteinleri için bir stimülatör
(teşvik edici), asidik PR proteinleri için bir inhibitör (engelleyici)olarak çalıştığı; salisilik asidin ise bunun karşıtı olarak rol oynadığı ortaya çıkarılmıştır (Tomaya et al., 1998). Diğer yandan, bitkilerde patojenlere karşı direnç ile bazı PR proteinleri üretiminin, patojen organizma olmadan da, salisilik asit ya da aspirin uygulaması ile uyarılabileceği ortaya konmuştur. 
       Örneğin, tütünün dirençli hattı, Tütün Mozaik Virüsüne (TMV) aşırı duyarlılık reaksiyon (HR) tepkisi verir.Tütünde bu tepki süresince 9 sınıf PR proteini m-RNA’sının uyarıldığı ve sistemik kazanılan direncin oluştuğu gözlenmiştir. Aynı gelişmelerin, TMV olmaksızın, bitkiye uygulanan salisilik asit tarafından da uyarıldığı saptanmıştır (Raskin, 1995). Bitkilerde yerleşmiş enfeksiyon tarafından direnç uyarıldığında, PR proteinlerini ve diğer direnç mekanizmalarını harekete geçiren sistemik bir sinyalin varlığı uzun zamandan beri
bilinmektedir. Aşılama ve kabuk soyma denemelerine dayanılarak, bu sinyalin iletim sisteminde hareket ettiği ve floem dokusunda taşındığı ortaya konmuştur. Bu mesajcının salisilik asit olduğunu kanıtlamak üzere yapılan bir çalışmada, TMV’ne dirençli tütünün, virüsle enfekte olan yapraklarında salisilik asit miktarının yaklaşık 50 kat arttığı ve aynı bitkinin diğer yapraklarında ise bu artışın 10 kat düzeyine ulaştığı saptanmıştır. Virüs inokulasyonundan sonra sistemik olarak korunmaya 219 başlamış yapraklarda, PR proteini uyarılmasının salisilik asit miktarındaki artışla ilişkili olduğu kanıtlanmıştır (Malamy ve ark.,1990). Diğer yandan, TMV’ne duyarlı tütünde, kesik yaprakların salisilik asit ile beslenmesinin, PR proteinlerinin uyarımı için yeterli
olduğu ve virüse direnci artırdığı da gözlenmiştir. Dirençli tütün hatlarında, 32oC’de TMV enfeksiyonunun sistemik olduğu, PR proteinlerinin biriktirilemediği ve yüksek sıcaklıkta bitkideki bu HR kaybının, salisilik asit birikiminin yapılamamasıyla yakından ilişkili olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu bitkilerin yapraklarına dışarıdan salisilik asit püskürtülmesi durumunda, hem 24oC ve hem de 32oC sıcaklığın PR proteinlerini uyardığı ve bitkide direnç mekanizmasını harekete geçirdiği bildirilmiştir (Yalpani et al., 1991).
     Enfeksiyona uğrayan bitki dokularında aşırı duyarlılık reaksiyonu sırasında, saldıran patojeni etkisiz kılmak ve yok etmek amacıyla Aktif Oksijen Türleri de (AOS) üretilmektedir. Böylece, daha enfeksiyonun 2 ya da 3. dakikasında söz konusu bölgede, oksidatif patlama olarak bilinen hidrojen peroksit (H2O2) hızlı bir şekilde ve geçici olarak oluşmaktadır. Enfeksiyon bölgesinde H2O2 meydana getirilmesi; hücre çeperini güçlendirmeye, fungus gelişimini sınırlamaya ve patojen yayılmasını sınırlayan aşırı duyarlı hücre ölümlerinin oluşumuna neden olmaktadır. Bitkide patojen saldırısı süresince sentezlenen bir fenil propanoid türevi olan salisilik asit, sistemik kazanılan direnci (SAR) gerçekleştirmek için sinyal oluşumuna katılarak, normalde H2O2 yıkan enzim katalazını bağlamakta veya etkisini bloke etmekte ve böylece H2O2 ‘in üretiminin
sürdürülmesini sağlamaktadır (Levine et al, 1994). Son yıllarda, bu uygulamalara ek olarak, yüksek düzeyde
ultraviyole ve ozon uygulamalarının da SA biyosentezini uyardığı kanıtlanmıştır. Bu faktörlerin bitkilerdeki etkinlikleri, büyük olasılıkla salisilik asit miktarını arttırarak, PR genlerinin aktivasyonunun sağlanması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Salisilik Asit ve Köklenme
    Birçok bitki türü üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, çeliklerde adventif köklenmenin fenolik bileşikler tarafından uyarıldığı ortaya konmuştur. Mung fasulyesi çelikleri ile yapılan bir araştırmada, kateşol, phidroksibenzoik asit, pirogallol ve salisilik asitin kök oluşumunu uyardığı belirlenmiştir (Kling and Meyer, 1983). SA, bazı odunlu türlerin çeliklerinde (kavak, akçaağaç, ıhlamur gibi) tek başına veya oksinlerle birlikte kullanıldığında; köklenmiş çelik sayısını, çelik 220 başına kök sayısını ve kök uzunluğunu önemli ölçüde arttırmıştır. Ayrıca, köklenme için geçen süreyi de kısaltmıştır. Oksinlerle birlikte sinerjistik etki gösteren fenollerin moleküler yapılarında, orto pozisyonunda 2 hidroksil grubu ve serbest olarak bir para pozisyonunun gerekli olduğu bildirilmektedir (Hess, 1962). 
       Salisilik asit dihidroksi fenol değildir. Ancak, aromatik halkasında bir hidroksil grubuna bitişik olarak bir karboksil grubu bulunmaktadır. Ayrıca para pozisyonu da serbesttir. Bu nedenle, IAA, IBA ve NAA gibi oksinlerle birlikte köklenme üzerinde iyi bir sinerjistik etkiye sahiptir. SA’in köklenme üzerindeki etki mekanizması henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak, diğer fenolik bileşiklerin köklenme sürecindeki etkilerine benzer etkide bulunduğu düşünülmektedir (De Klerk et al., 1997). Adventif köklenme sürecinin birbiriyle bağlantılı üç temel fizyolojik evreden (indüksiyon, inisiasyon,ekspresyon) oluştuğu ve içsel serbest IAA miktarıyla, peroksidaz aktivitesindeki zıt yönlü değişikliklerin her bir evreyi tanımladığı öne sürülmüştür (Gaspar et al.,1992). Belli fenolik madde grupları da söz konusu evrelere bağlı olarak spesifik etkilerde bulunmaktadır (Berthan et al., 1993).Genel olarak, monohidroksi fenoller ve benzoik asitler kök indüksiyonunu uyarmaktadır. Bir monofenol olan SA’de oksinlerle birlikte köklenmenin özellikle indüksiyon aşaması üzerinde son derece etkilidir. Ayrıca SA’in in vitro’da oksinden önce uygulanması durumunda, etkinin en yüksek düzeye çıktığı saptanmıştır (Vander Krieker et al., 1997). Bitkilerde polar oksin taşınımı sayesinde içsel IAA bitki üzerindeki herhangi bir yara bölgesinde birikerek, burada adventif köklenmeyi uyarmaktadır. Bu açıdan doku yaralanmasının kök rejenerasyonu için çok önemli olduğu ileri sürülmektedir. Yaralanma sonucu hücre organelleri parçalanmakta ve bazı metabolik ürünler salınmaktadır. Bu ürünler hücre çeperi ve zarında yıkıma neden olmaktadır. Bu yıkımdan sonra bitki bünyesinde ortaya çıkan yeni maddeler (ki SA’de bunlardan birisidir.), hem bitkinin hastalıklara karşı savunma mekanizması, hem de oksinlerle birlikte köklenmesi üzerinde son derece etkilidir.

Salisilik Asitin Diğer Etkileri
Salisilik asit ve onun yakın analoğu olan aspirinin bitkiler üzerindeki diğer düzenleyici etkilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
-Etilen biyosentezi ve tohum çimlenmesini engellemek,
-Yaralanma tepkilerini engellemek,
-Köklerde absorbsiyon ve membran taşınım mekanizmasını
engellemek,
-Hızlı membran depolarizasyonunu uyarmak ve
transmembran elektrokimyasal potansiyelini ortadan kaldırmak,
-Nastik yaprak hareketlerini uyarmak,
-Yapraklarda ve epidermiste transpirasyonu azaltmak,
-Absizik asit (ABA) uyarımlı stoma kapanmasını tersine
çevirmek,
-Büyümeyi engellemek,
-Mısır fidelerinde antosiyan üretimini uyarmak,
-Baklagillerde simbiyotik azot fiksasyonunda etkili olan kök
nodül oluşumunu arttırmak,
-in vivo’da nitrat redüktazın aktivitesini arttırmak,
-Fasulyelerde verimi ve tohum zarfı sayısını arttırmak,
-Vegetatif gelişmeyi hızlandırmak (Aktaş, 2001).

Sonuç
   Söğüt yapraklarından SA’in elde edilmesinden sonra geçen yüzyıllar, SA’in sadece insanlar için önemli olmayıp, bitkiler içinde sonderece önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Özellikle son 6 yılda bitkilerde SA biyolojisi, biyosentezi ve metabolizması konularında çok hızlı ilerlemeler kaydedilmiştir. Salisilik asidin bitkilerde hastalığa dayanıklılık mekanizması üzerindeki etkisiyle, onun termojenik ve koku üreten etkileri arasındaki biyokimyasal bağlantı henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ayrıca, salisilik asit biyosentezine ve
metabolizmasına katılan genlerin tanımlanması da oldukça önemlidir. Bunların dışında, salisilik asidin bitkilerdeki sinyal taşıma yollarının moleküler bileşenleri ve diğer düzenleyici fonksiyonları da araştırılmaktadır.
Salisilik asidin bitki büyümesi üzerindeki rolü, yetiştiricilik açısından bazı pratik uygulamaların gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Örneğin, bitkilerde salisilik asit seviyesinin düzenlenmesi, bitki koruma
alanında çok sayıda biyoteknolojik çalışmanın gerçekleştirilmesine yol açmaktadır. İçsel salisilik asitteki artışlar, SA metabolizmasına katılan genlerin ekspresyonunu engelleyerek veya SA biyosentez genlerinin
transkripsiyonu ve translasyonu ile ortaya çıkmaktadır. Böylece, SA seviyesinin arttırılmasıyla, transgenik bitki araştırmalarında, önemli patojenlere karşı dayanıklılığı arttırılmış bitkilerin ortaya çıkması sağlanmaktadır.
222 Sonuç olarak, salisilik asidin termojenite ve hastalıklara dayanıklılık üzerindeki etkileriyle ilgili tüm bilgiler, onun bitkisel hormonlar için belirlenen kriterlere sahip olduğunu göstermektedir. Günümüzde ise artık pratikte, bitkilerde SA büyüme düzenleyicisiolarak kullanılmaya başlanmıştır.

Özet
   -Bitkisel hormon olarak da kabul edilen salisilik asit, fenolik maddelerin bir grubunu oluşturmaktadır. Bitkilerin farklı organ ve dokuları üzerinde yapılan araştırmaların sonucunda, salisilik asidin bitkilerde her zaman ve her yerde bulunabildiği ortaya çıkarılmıştır. Salisilik asit ve onun analoğu olan aspirinin en bilinen etkisi, etilen biyosentezini engellemek ve yaşlanmayı geciktirmektir. Ayrıca, salisilik asit termojenik ve koku üreten bitkilerin çiçeklenmesinde de düzenleyici bir role sahiptir. Bunlardan başka, bitkilerde dışsal salisilik asit uygulamaları, patojen bağıntılı proteinlerin sentezini uyararak, hastalıklara karşı direncin oluşumunu sağlamaktadır.
  - Salisilik asit bir elisatör yani uyarıcı bir sinyal molekülüdür. Bitki de ki en büyük işlevi bir yaşlılık hormonu olan etilen salgısını frenler.
  -Isırgan otu suyu: Isırgan otunun bünyesinde bulunan bol miktardaki Salisilik Asit; akarsitleri öldürmektedir.



   -Şekilde: stres yanıtları bitki hormonları arasındaki üç taraflı antagonist sinyalizasyon ağının şematik. Otçul tırtıllar tarafından kaynaklı yaralar çevresel streslere, hastalıklara ve yanıtları, örneğin-sırasıyla absisik asit (ABA), salisilik asit (SA) ve jasmonik asit (JA), tarafından kontrol edilir.
   -Salix (söğüt) arasındaki kabuk ekstreler bir ana bileşen olarak keşfedilmiştir. Ancak, SA bitki büyüme ve gelişme, fotosentez, terleme, iyon alımı ve ulaşım üzerinde önemli bir etkisi  vardır. Ayrıca, SA de yaprak anatomisi ve kloroplast yapısında belirli değişiklikler neden olur. SA patojenlere karşı, bitki savunma arabuluculuk, endojen sinyal olarak kabul edilmektedir
   -Salisilik asit bitkisel hormonlara enerji ve  bitki formu oluşturmak için yapı taşları sağla.rMetabolizma ile birlikte koordineli bir şekilde, doğrudan bitki büyümeye etkisi vardır.
   -Bitkisel hormon olarak da kabul edilen salisilik asit, fenolik maddelerin bir grubunu oluşturmaktadır. Bitkilerin farklı organ ve dokuları üzerinde yapılan araştırmaların sonucunda, salisilik asidin bitkilerde her zaman ve her yerde bulunabildiği ortaya çıkarılmıştır. Salisilik asit ve onun analoğu olan aspirinin en
bilinen etkisi, etilen biyosentezini engellemek ve yaşlanmayı geciktirmektir. Ayrıca, salisilik asit termojenik ve koku üreten bitkilerin çiçeklenmesinde de düzenleyici bir role sahiptir. Bunlardan başka, bitkilerde dışsal salisilik asit uygulamaları, patojen bağıntılı proteinlerin sentezini uyararak, hastalıklara karşı direncin oluşumunu sağlamaktadır.
   -Salisilik asit,  genelliklşe söğüt kabuğundan ekstre ile  elde edilir. Ancak ısırgan otundada mevcuttur. Salisilatlar şimdi bir büyüme düzenleyici olarak kabul edilmektedir. Onlar hastalık direnci teşvik ve çiçek ömrünü artırmak ve tohum çimlenmesi ve etilen sentezini ortaya çıkardığı düşünülmektedir.



   Yukardaki gibi olan genç dallarda kavanoziçinde 3-4 haftada suyunu salar eğer 24 saatte elde etmek istiyorsanız çayını deneyin köklendireceğiniz ortamı bu suyla nemlendirin çeliği bu ortama dikin.

Söğüt suyunda ve köklendirilecek çeliklerin bekletilmesi :(12 saat) aynı suyla toprağı nemlendirin ve dikin.

ayrıca bu suyu buzdolabında 2 hafta dayanabilir.

Bazı Bilim Adamlarının araştırmaları;
1. Salisilik asit: su açığı ve kuraklık altında performans bitki yanıt olarak biyosentezi ve eylem bir güncelleştirme; Hanna Bandurska
2. Salisilik asit: Bitkilerde fizyolojik rolleri, Muhammed Yusuf, Shamsul Hayat, Muhammed Nasır Alyemeni, Gazi Fariduddin ve Aqil Ahmad
3. Salisilik asit ve fosfolipid sinyal, Beatriz A.Rodas-Junco, J. Armando munoz-Sanchez ve SM Teresa Hernandez-Sotomayor
4. Salisilik asit ve ilgili bileşikler taşınması; J.-L. Bonnemain, J.-F. Chollet ve F. Rocher
5. LV Kurepin, KP Dahal, M. Zaman ve RP Pharis, çevre sinyal ve endojen salisilik asit konsantrasyonu arasındaki etkileşimi
6. Bitkilerde şeker taşıma ve dağıtım salisilik asit etkisi, MS Krasavina ve NA Burmistrova
7. FM shakirova, PD Bezrukova ve DR Maslennikova, hormonal bir toksik iyonlarına karşı buğday bitkilerinin salisilik asit ile indüklenen koruma ara ürün olarak endojen ABA
8. Abiyotik strese bitki yanıtlarında modüle terpenoid ve flavonoid metabolizmasında Salisilik asit biyosentezi ve rolü; T.Tounekti, I. Hernandez ve S. Munne-Bosch
9. Salisilik asit-aracılı strese bağlı çiçekli, KC Wada ve K. Takeno
10. Salisilik asit-aracılı abiyotik stres toleransı; M. Pal, G. Szalai, V. Kovacs, Tamam Gondor ve T. Janda
11. Bitkilerde abiyotik stres yanıtları salisilik asit Sinyal rolü; Tomonori Kawano, Takuya Hiramatsu  ve François Bouteau
12. Phytopathogenesis sırasında salisilik ve Jasmonik asit arasındaki etkileşim; Sorokan Antonina V., Burkhanova Guzel F. ve MAKSIMOV Igor V.
13. Gıda üretiminde salisilik asit potansiyel yararları, R Martin-Mex, A. Nexticapan-Garcez ve A. Larque-saavedra
14. Patates tesislerinde phytoplasma ilgili strese salisilik acido n koruma kısa ve uzun vadeli etkileri; HA Lopez-Delgado, ME Mora-Herrera, R. Martinez-Gutierrez ve S. Sanchez-Rojo
15. Hasat sonrası bozulabilir ürünler üzerinde salisilik asit uygulamasının verimliliği, S. Supapvanich ve S. Promyou
16. Salisilik asit pratik kullanımı ile ilgili son gelişmeler ve geleceği; LP Popova

Söğüt Suyunda  Indolbütirik asit (IBA)

Buda piyasada satılan ürünlerdeki maddedir.Ayrıca tüm söğüt çeşitleri (Salix spp.) Indolbütirik asit (IBA), bir bitki büyüme düzenleyicisi olan bir doğal olarak oluşan bir kimyasal ihtiva etmektedir. Bunun anlamı taze kesme köklere temas olduğunda büyümeye teşvik edelecek olmasıdır.(Normal köklendirme hormonlarının üzerindede görürsünüz zaten).Hazırlanan Tonikler diyede adlandırılan köklendirme hormon veya köklenme bileşikleri köklenme, bitki çoğaltma sırasında kök gelişimini teşvik etmek için kullanılan bitki büyüme hormonları ihtiva ürünlerdir. Birçok ticari satılan köklendirme ürünler indolbütirik asit sentetik formunu içeriyor.Bir söğüt ağaç ya da çalı erişiminiz varsa indolbütirik asit söğüt ağaçlarının tüm çeşitleri doğal olarak bulunur ve kolayca kendi köklendirme toniğinizi yapabilirsiniz.
İngilizce Olarak bir kısmı Aşağıdaki linkde
-----English




Yöntem 2


Köklendirme Hormonu Olarak Bal
    



     Bal bitkilerin kök gelişimini teşvik etmek için enzimler içerir.Bu doğru birçok insan kök çelikleri için bal kullanarak başarılı olmuştur. Belki, siz de bunu bir deneyin.Bal içinde hidrojen peroksit bulunur.Bu da bitkilerin hastalıklara karşı direncin arttırır.

Kök hormonu olarak Bal

   Hepimiz bal birçok sağlık yararları olduğunu biliyor. Bu, tüm sonra, doğal bir antiseptik ve antifungal özelliklerini içerir bu iki madde de kök hormonu için çok iyi iş görür.

  Mümkün köklenme maddeleri içermesine ek olarak, bal bitkinin sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlayan, bakteri veya mantar sorunlarına karşı koruma sağlar.

Uygulamay öntemi şu şekilde
1 fincan bal
3 su bardağı Kaynar su 
Kaynar su ile bal karıştırın ve soğumaya bırakın. Bir yerde, ışıktan uzak saklayarak, kullanmaya hazır olana kadar (örneğin, bir cam kavanoz gibi) hava geçirmez bir kapta bu karışımı yerleştirin.

Çelikleri 6-12 inç ve 45 derecelik açı ile  kesmek gerekir.

Şimdi sadece bal karışımı içine her çeliği daldırma ve sonra seçtiğiniz ortama  toprak su ve hatta taşyünü gibi saksı ortamlara aktarınız.

Toprak tabanlı ortamlar için, ekleme için bir kalem (veya parmağınızla) her kesim için bir delik açmak  gerekir.

Ayrıca, toprak nemli  tutun. (İsterseniz, havalandırmalı plastik kapak olabilir) Aynı kavram da geçerli olacak topraksız ortamlar .
 Son olarak, taşyünü dikim ortamları da doymuş olmalı ve çeliği desteklemek için yeterince derin olmalı.

Not:Bitkilerin çelikle çoğaltılması  köklenmesi mümkün olan bitkiler toprağa dikildiklerinde toprağa hormon salgılıyor. Bal bu hormonların birikip yoğunlaşmasını, bozulmamasını sağlıyor.Bal ayrıca aşılarda kenarlara sürülür,böylece aşının tutması kolaylaşır. Aşıda balı kenarlara değil de kesik yüzeylere sürüp parçaları yapıştıranlar var. Büyük faydasını görmüşler.Bal doğal bir antiseptik ve tıbbi kullanımlarda etkili güçlü bir higroskopik (su emici) malzemedir. Bu iki faktör özellikle antibiyotik özelliği bir köklendirme vazifesi görür.Çeliklerde bırakacağınız bir kaç yaprak çeliğin nemini tutmada yardımcı olacaktır.Bir adet aspirinli su takviyesi de köklenmeyi hızlandırır.

   Arıtılmış yarım litre suya 2 adet aspirin atın 1 gece bekletin köklendireceğiniz çeliği daldırıp çıkarın.Çeliğin nemini muhafaza edecek kapalı ortamda tutun hepsi bu kadar.





Yöntem 3

Toz Tarçın
   Eğer herhangi bir köklendirme hormonunuz yoksa  kullanışlı  bir yöntem biraz tarçına çeliğinizi daldırın antibakteriyel özellikli tarçın  (Sadece toz)  çelik kök salmaya  başlar.Kesim yerinin  korunmasına hizmet edecek. Mantar enfeksiyonuna kesme yerini korur, köklendirme sürecini hızlandırır.

Yöntem 4 
İnsan Tükürüğü-Tükürükteki iyileştirici etkisinden köklendirmek isteğiniz çeliği bardaktaki tükürüğünüze daldırın buda başka yöntem.
Yöntem 5
Suyla seyreltilmiş elma sirkesi (4,5 lt re 3 çay kaşığı) -30 dan fazla  iz elementini bünyesinde bulundurduğundan köklendirmeye etkisi olduğu düşünülmektedir.


Konunun Orijinal Metni (English):
Method 1-2

Propagation: Alternatives to Artificial Rooting Hormone - Honey as Rooting Hormone
As part of being a gardener striving for natural and more wallet friendly alternatives I was on the lookout for a substitute to artificial rooting hormone.

I had several problems with the store bought stuff:
1)                  They give you so much that I can’t possibly use up everything before it expires.
2)                  You get three different kinds, one for soft-, semi- and hardwood cuttings! Why not make a universal one?

So I set out to research alternatives to rooting hormone and found two (1) being Honey and the other (2) Willow. Now I don’t have access to willow, but I can get a hold of honey… This lead me to thinking what would be the most efficient type of rooting hormone and I started some experimentation. I am going to go all ‘sciency’ now J


Honey

So let’s review the possibilities (hypotheses):
1)                  Are alternatives to rooting hormones superior in their rooting capabilities?
2)                  What can I use as a substitute for willow in the experiment for comparative purposes?
3)                  Do I use organic or processed honey?
4)         Will there be any difference between the organic and processed honey results?

Now let’s set up the experiment:
1)                  I will use basil cuttings to compare rooting efficiency as they root in water and I will be able to see the rooting process in a glass of water.
2)                  I will have one control, which is the basil cutting in water (this acts as the base-line for comparison to the other ‘experiments’).
3)                  The experiments are: (1) Artificial Rooting Hormone, (2) Processed Honey, (3) Organic Honey and (4) Aspirin as a substitute for willow.

For the exact details of each:
1)                  Artificial Rooting Hormone: Bayer Seradix B No. 2, semi-hardwood cuttings
2)                  Processed Honey: Eleures radurised pure natural honey
3)                  Organic Honey: On tap blue gum.
4)                  Aspirin: Compral (100 mg Paracetamol, 400 mg aspirin) contains aspirin (salicylic acid), which is a product of willow bark.


Rooting Hormones and water

OK! So here are my recipes for each of the experiments. In order to keep everything the same I made 100 ml solutions (liquids) of each and dipped the cuttings into each for 30 seconds. After which the cuttings are placed in a glass of clean 250 ml tap water. The control cutting was placed directly into tap water with no dipping in either solution.

Recipe for Artificial Rooting Hormone
1)                  I took the 2# rooting hormone powder and diluted it 1:1 with water to get essentially a 1# solution for the basil cutting.

Recipe for Honey Rooting Hormone (Processed & Organic) – this is a standard one found all over the Internet
1)                  Boil 2 cups of water
2)                  Add a table spoon of honey
3)                  Cool & dip cutting into solution

This is stored away from light (or in a dark brown glass jar) and will keep for 2 weeks. To make less, you can add 6 ml of honey to 100 ml of water.

Recipe for Aspirin
1)                  Added half a tabled (one tablet is 400 mg of aspirin) to 100 ml = 2 mg/ml solution.


All roots were recorded at the same initial length (this means it was said to be 'rooted' at the same length, this was @ 2 cm) and the experiment was done once the water control had rooted (as it was expected to take the longest amount of time to root).


Basil cuttings
The Results:

To my surprise the processed honey rooted first (12 days) and performed the best (longest roots and most roots by the end of the experiment). [I thought that the artificial rooting hormone would be first] The organic honey took 14 days to root with about half the number of roots and a 1/3rd of the final length of the processed honey's roots. The rooting hormone was about a week later (18 days) and had made two short roots by the end of the experiment. I think the Compral (aspirin) poisoned its cutting, because it died before any root formation on day 23. The control took its time and produced roots at day 37, the roots were minimal and less robust.


So, why does honey work better than artificial rooting hormone?

Well it has to do with the composition of honey. It is high in monosaccharides (simple sugars) such as Fructose and Glucose, as well as containing 18-20 of the 20 amino acids needed by all living organisms. This allows the cuttings access to quick energy and complete nutrition. The high sugar content lends to honey’s antiseptic (antibiotic) nature that prevents infection and promotes root growth.


The Conclusion:

So from the home-based experiment it is clear that grabbing some store-bought honey from the pantry is the best option for rooting cuttings. I think that this might be due to the higher sugar content of the processed honey and that it may have acted as a better antiseptic.


Honey as Rooting Hormone


So, I have decided to ditch the artificial rooting hormone and to make up enough honey every time I want to propagate. It is a shame that the aspirin cutting died, it would have been nice to compare the willow to honey, but I suppose I would have to leave that for those of you who have access to willow J It turned out to be a fun and interesting fact-finding home-experimentation...

BTW: I think that it would be a good idea to dip any grafts into the honey solution before grafting it to its final plant, to give it a good kick-start J I am going to try this with some nectarines and peaches…





Honey As A Root Hormone: How To Root Cuttings With Honey

   Did you know that honey may contain enzymes for promoting root growth in plants? It’s true. Many people have found success with using honey to root cuttings. Perhaps, you can give it a try too. Keep reading to learn more about how to use honey for cuttings. The long-identified antibacterial component in honey, called inhibine, is now known to be hydrogen peroxide, which occurs naturally in plants and animals.

   Honey as a Root Hormone

   We all know that honey has many health benefits. It is, after all, a natural antiseptic and contains antifungal properties – both of which are believed to be one of the reasons honey as a root hormone seems to work so well.

In addition to containing possible rooting agents, it is thought that honey for cuttings helps guard against bacterial or fungal problems, allowing the little cuttings to remain healthy and strong.



   Honey Plant Growth Recipe

   If you’re willing to give this natural means for rooting a try, then you’ll likely find more than a few recipes floating around, all of which can be used. That said, you might want to experiment to find the one that works well for you, yielding the best results. Some people have even added honey to willow water to aid in rooting. But just to get you started, here’s one of the more basic ones that I have come across using a 1:3 ratio of honey to water (this can be adjusted as necessary).

1 cup honey
– Pure, or raw, honey is said to be better than regular store-bought honey (which has been processed) and yields the greatest results.
3 cups boiling water
– Mix the honey with your boiling water and allow to cool. Place this mixture in an airtight container (such as a mason jar) until ready to use, storing it somewhere away from light.
How to Root Cuttings with Honey

   When you’re ready to begin using honey to root cuttings, you will need to first prepare your cuttings and potting medium. Your cuttings should be anywhere from 6-12 inches in length and cut on about a 45-degree angle.

   Now simply dip each cutting into the honey mixture and then stick them into your selected potting medium. Honey for cuttings has been found effective using a number of potting mediums, including soil, water and even rockwool.

    For soil-based mediums, it’s easiest to poke a hole for each cutting with a pencil (or your finger) for insertion. Also, make sure to keep your soil moist. (If desired, you may cover with ventilated plastic) The same concept would also apply to your soilless mediums.
   When rooting in water, put your cutting directly into the water immediately following its placement in the honey.
    Finally, rockwool planting mediums should be well saturated and deep enough to support your cuttings.
Once all of your cuttings have been dipped and placed into their potting medium, simply wait for your cuttings to begin rooting, which should be within a week or so.



Method 3
If you’re trying to plant a cutting, you can give your plants a head start with a little rooting hormone, or a medicinal dip you add to the root to prevent disease and infection while your cutting is taking root. If you don’t have any rooting hormone handy, a quick dip in a little cinnamon will do the trick just as nicely, according to the folks at All Things Plants.

Whether or not the antibacterial properties pertain specifically to real cinnamon or cassia (what’s usually in the bottle when you buy cinnamon at most supermarkets) is up in the air, but the community at All Things Plants seems to vouch for the tip. Just a quick dip in the powder will serve to protect your cutting while it begins to take root. Horseshoe, the tipster who posted the suggestion, is careful to note that it doesn’t actually stimulate the rooting process, it just protects the cutting from fungal infection while it’s growing.

So when you’re prepping your garden or planting a cutting here or there, keep a little cinnamon on hand to dip the cutting in before planting — your plants will thank you. Is this old hat to you pro gardeners? Any additional tips to share for those of us getting back into the garden? Let us know in the comments.

Methot 4-5
Six Ideas for Rooting Hormone
     Spit on them! Use your own saliva, which is said to be a natural root enhancer. I’m not sure how it works exactly because mouths are notoriously dirty, but go ahead and give it a try. There isn’t any advance preparation needed. Some die-hards suggested that you just give the cuttings a lick, however that’s not practical if you have hundreds of cuttings to make or if that plant is poisonous. I say – get your son to spit in a cup and use that. He’ll love a reason to do it and you will get your cuttings rooted.
     Use Apple Cider Vinegar – AVC has over 30 trace elements that are beneficial to plant growth. Go lightly though, because vinegar is also a good weed killer.Mix 3 teaspoons of Apple cider vinegar into 1 gallon of water and dip your cutting in it before planting in rooting medium.
      Open the kitchen cabinet and grab some cinnamon – Cinnamon kills fungus and bacteria and will help to keep those cuttings free of disease while rooting. You can double the fun and dip your cutting in saliva or willow tea and then cinnamon, they go hand in hand. Cinnamon will minimize off damping off in your seed flats as well.
     Honey is also naturally anti-bacterial and will benefit your new cuttings. To make a honey rooting hormone, take a few very simple steps:
a.) boil 2 cups of water
b.) add 1 Tablespoon of honey
c.) let the mixture cool and place it in a covered container (like a canning jar)Store your honey rooting hormone away from the light. It will last about 2 weeks. To use: dip cuttings in the solution then pot up as usual.
     Aspirin crushed into powder and dissolved in water is also said to be an effective rooting hormone. While this might not be technically “natural” is is something you probably have around the house that could be used in a pinch.
    Make willow tea – directions can be found at my previous post – DIY Willow Water, a Natural Rooting Hormone. Willows are their most potent in the spring when the trees begin to leaf out. Use only the stems from new growth.

Kaynaklar:
http://www.wikihow.com/Make-a-Rooting-Tonic https://rachelcorby.wordpress.com/2014/04/21/make-rooting-hormone-from-willow/
http://threepsandq.wordpress.com/2012/02/22/projects-plants-rooting-cuttings-with-honey/
http://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/info/honey-root-hormone.htm
http://koiseyfrank.hubpages.com/hub/How-to-clone-plants-using-honey
http://homeguides.sfgate.com/homemade-rooting-compound-plants-38260.html
http://www.lifehacker.com.au/2012/05/dip-plant-stems-and-cuttings-in-cinnamon-before-planting-to-prevent-fungal-infection/
http://rsandss.blogspot.com.tr/2014/01/propagation-alternatives-to-artificial.html
http://preparednessmama.com/natural-rooting-hormone/



28 comments

18 Ocak 2015 21:54

Süper yararlı bir çalışma emeğinize sağlık

Reply
17 Şubat 2015 09:31

sabriniza ve yeteneginize maashallah

Reply
21 Şubat 2015 01:07

son zamanlarda okuduğum en faydalı ve güzel makale elinize sağlık.

Reply
Adsız
18 Mart 2015 16:30

merhaba bu site bir harika, bilgiler agir geliyor bazen ama hepsini denemek istiyorum:)bir sorum var :
Kök hormonu olarak Bal paragrafini okuyordum bal in 40 derece üstü sicaklikta özelliklerini kaybettigini düsünüyorum, kaynar su olmasa?

Reply
18 Mart 2015 22:47

Doğru bozulur bencede

Reply
15 Eylül 2015 14:13

Elinize Emeğinize yüreğinize sağlık...

Reply
15 Eylül 2015 14:14

Elinize Emeğinize yüreğinize sağlık...

Reply
18 Ekim 2015 16:08

Harika fikirler mutlaka deneyeceğim

Reply
10 Aralık 2015 05:14

Denemek lazım

Reply
10 Aralık 2015 05:15

Denemek lazım

Reply
5 Ocak 2017 04:10

Selam

Reply
5 Ocak 2017 04:18

Selam kardes kısaca söğüt dalını kısa kısa yaprağı ile beraber kesiyor tencereye katıyor üzerine su ekleyip kaynatıyoruz kaynayan suyu bir kenara alıyoruz soğuyunca kesilen meyve çeliklerini söğüt suyuna batırıp hemen toprağa dikiyor muyuz yoksa belli bir saat söğüt suyu içerisinde bekletiyor muyuz asprin de katıyor muyuz lütfen yazar misiniz şimdiden tsk ler

Reply
5 Ocak 2017 23:58

söğüt suyunda 1 gün bekletin aspirin tozu bal ve tarçına batırıp dikin

Reply
6 Ocak 2017 02:49

Tsk ederim her ağaçtan çelik dikeceğim 😊

Reply
29 Ocak 2017 03:46

slm söküt dalı bu aylarda kru onlarrıda uygulaya bilirmiyiz birde orkidenin keiki vermesi için
bal sürsem çicek sapına nasıl olur

Reply
29 Ocak 2017 22:00

Evet çelik köklendirme yılın herhangi bir günü olabilir yeterki ortam sıcaklığını ayarlayın Bal sürülmesini duymadım orkidenin iyi bakılması durumunda bebek orkide (keiki) veriyor

Reply
11 Şubat 2017 09:03

Herkese slm.. Salkım söğütü kaynamış ve 5-10 dk.soğumuş suda 3-4 saat bekletip elde ettiğim suda zeytin çeliklerini 12 saat bekletip diktim..Sonuç harika.. Ayrıca söğüt leri yaprakları ile küçük küçük doğrayın 20 lt kadar suda 6 hafta bekletirseniz daha verimli

Reply
25 Şubat 2017 12:29

Admin faydalı bilgiler aktardığın için size teşekkür ederim.

Reply
7 Ekim 2017 09:09

Suyu kaynatin parmagìnizi yakayacak şekilde ìlìmaya irakinki balin kolay çözülmesni daglar bøyleceblin etkisi azlmamìş olur

Reply

Bilgiler için teşekürler, bu köklendirmede işe yarayan malzeleleri harmanlayan oldumu? veya böyle bir bilgi varmı? örneğin aspirinli suya, bal, tarşın tükürük, hepsi bir arada denemeyi düşünüyorum.
Sağlıcakla kalın.

Reply
11 Aralık 2017 02:02

Merhaba, Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Begonvil için köklendirme nasıl olmalıdır. Yardımcı olursanız sevinirim.

Reply
11 Aralık 2017 23:57

Tesekkur ederim. Eyup bey

Reply
Adsız
29 Mart 2018 00:20

Merhabalar hocam. Biber, domates gibi fidelerimizde şaşırtma yaparken kullanabileceğimiz bir köklendirici hormon var mıdır ?

Reply
29 Mart 2018 06:29

Bunların Köklenmesi için Hormona gerek yok özellikle domates köklendirmek istediğin bçlgeyi toprağa gömmeniz yeterli veya koltuktan büyüyen kısmı suya koyduğunuz da çabuk köklenir

Reply
Ibrahim
7 Mayıs 2018 10:30

Faydalı bilgiler. Allah razi olsun.

Reply
23 Haziran 2018 14:10

Makaleyi baştan sona kadar okudum.
Teşekkür ederim. Isparta gülü için bunlar
dışında bilinen ve denenmiş bir köklendirme
yöntemi var mıdır? Yaklaşık olarak bize 60.000
adet lazımdır. Kendimiz üretmek istiyoruz. İyi çalışmalar.
Faruk KUNDU

Reply
Yorum Gönder