Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Tohum Çimlendirme Deneyleri

0 yorum
Deney 1

Domates tohumu ve 2 farklı ortamda çimlendirme gözlenmesi


Deneyimiz 1 hafta süryle gözlemlenmiştir.

Turba:(Torf)(Bitkilerin kısmende hayvansal artıkların ve yer altı su düzeyinin üzerinde genellikle ‘sphagnum’ denilen yosunlar ve bataklık sazlarının su dibinde çökerek, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikmesinden oluşan %100 doğal bir malzemedir.)








Kağıt Havluda Çimlenme:






DENEY 2

Bu deneyde  bezelye tohumunu suyun değişik ph oranlarında çimlenme gözlemlenmesi yapılmıştır.

Çimlenme : 93.3 yaklaşık çimlenmiş pH oranı  2,0-4,5 gözlenmiştir.
                     PH 5.6 'da, yağmur suyunun pH'ı, nihai çimlenme 73.33% . Bu asidik koşullarda   suyun muamelesine maruz kalan tohum canlı embriyoya sahip olmayabilir.Fakat fazla asitik veya 2.0 altındaki ortamlarda embriyo canlılğını kaybeder.







Gerçek Tohum Yetiştirme ortamı nasıl olmalı?
Tohum Karışımı Yerleştirme
İyi bir genel tohum karışımı yerleştirme, hacimsel olarak, bütün tohumlar için aşağıdaki şekildedir:
• 2 Parça nehir kumu
• 1 parça “turba oluşturan yosun”
• 1 parça perlit
Direk olarak karıştırın ve nemli tutun. Alternatif olarak çoğu bahçe mağazalarından küçük tohum karışım çantası alabilirsiniz.
Ekim
Karışımı küçük bir tepsi ya da meyve sepeti gibi bir kaba (büyük tohumlar teker teker küçük tüplere ya da saksılara dikilebilir). Önce karışımı ıslatın, tohumları dikmek için düz bir zemin olup olmadığından emin olun. Tohumları seyrek olarak ve çok kalın serpin ki kök çürümesini engellesin. Karışımı kapatın ya da tohumların derinliğinin iki katı olacak şekilde saf kum koyun. İyi tohumların sadece ince bir korumaya ihtiyacı vardır. Çoğu insanın çok az çimlenme ile karşılaşmasının sebebi, tohumları büyük saksılarla ya da çok çimlenme karışımı ile korumalarıdır
Sulama
Kumu iyi bir sprey ile ıslatın (Atomizer spreyler en iyisidir). Sepeti cam ya da plastikle koruyun ve onu sıcak kuytu bir yere koyun, sadece toprak kurumuş göründüğünde düzgünce sulayın. Koruma, iki sulama zamanı arasında onları 4-5 gün nemli tutacaktır. Tohumların gübrelenmeye ihtiyacı olmamalıdır ama onları uzun süre saksılamayı düşünmüyorsanız kolay çözünen gübreler kullanabilirsiniz
Zehir
En yaygın problem “fideçökerten” ile karşılaşılmasıdır. Bu küçük tohumları çürüten toprak kaynaklı bir mantardır. Bunu kontrol etmek için, ben FONGARID ( ya da CAPTAN) adında bir mantar ilacı kullanıyorum, bunları bitkilerin üzerine acil durumlarda sıkabiliyorunuz. Genellikle bahçe mağazalarında küçük paketler halinde bulabilirsiniz. Bitkilerin spetini ya da saksısını dikmeden önce çamaşır suyuyla ya da deterjanla yıkamak da bu mantarları azaltır.
Çimlenme zamanı
Çoğu küçük tohumlar 7-14 hafta arasında bir anda belirecektir. Akasya gibi sert kabuklu tohumlar sıcak suyla korunmaya ihtiyaç duyacaktır ve o suyu gece boyunca emecektir. (Benim tohum paketlerim, bu belirli türler için gerekli olduğunda tavsiye edecektir). Bazı tohumlar yavaş çimlenirler ve bu haftalar alabilir. Bunu tohum paketlerinde göstermek için uğraştım.
“toprağa dikme”
Bunu fidanlar 3-7 cm yüksekliğe ulaştığında yapmalısınız. Fidanlar büyüdüğünde saksıya dikilmeli, ilk olarak küçük saksılara sonra da büyük saksılara ya da polietilen çantalara... Saksı karışımı kullanın (bahçe toprağı değil). Çoğu fidanlıklarda çoğu bitki için uygun toprak karışımını bulabilirsiniz, ya da kendinizinkini yapabilirsiniz. (Çoğu topraklar suyun yeteri derecede süzülmesine izin vermediği için oldukça elverişsiz ve bitkiniz ölebilir ya da zarar görebilir) Toprak karışımları genelde gübreli talaşlar, rendelenmiş çam kabuğu, ve kum içerir. Fidanlıklardaki normal toprak karışımları yeterli süzülmeyi sağlayacak karışımlar, su tutma kapasitesi, uygun asit ve sezonluk büyümeler için uygun besinler içerirler.
Çoğaltma işlemi için barınak
Bir şekil barınak gerekli, ama özen gösterilmeli. En basit ve en ucuz barınak limonluktur. 15 cm genişliğinde 4 duvar kenarlar için olacaktır ve eski bir pencere iyi bir üsttür. Havalandırmak için delik açın. Fidanlar büyüdüğünde yavaş yavaş daha açık bir duruma doğru transfer olacaktır böylece dikim için “kapalı sert” olacaklardır. Gölgelemek için Basit bir çatı ya da iyi metal bir sargı bezi tohumları sıcak, soğuk ve rüzgardan koruyacaktır.
Kışın tohum ekmek için tavsiye
Sıcaklık düştüğü zaman tohumlardaki çimlenme oranı da düşecektir. Tohumların çimlenmesi için sıcaklık gereklidir bu yüzden evde saksıyı ya da sepeti su ısıtıcısının üzerine koyuyorum. Çimlenmek için ışığa ihtiyaçları yok, sadece sıcaklık gerekli. Tohumlar çıkmaya başladığı anda, saksı hemen ışığa konulmalı yoksa tohumlar yaşamayacaktır. Dip ısıtıcısı da yeterli olabilir.




Tohum katmanlaştırma

Bazı Tohumlar, soğuk kışı geçirdikten sonra, normalde baharda ortaya çıkan uyku halindeki çimlenmeye sahiptirler. Onları ekerek bu sürecin doğal yollarla ilerlemesini sağlayabilirsiniz bununla birlikte çoğu bahçıvan bu süreci hızlandırmak isteyebiliyorlar!! Çoğu durumda, ihtiyacı olan tek şey yalancı bir kış. Tohum kış olduğunu sandığı sürece, onun toprak altında kışı geçirmesine gerek yoktur, iyi bir çimlenme elde etmek için, onu “katmanlaştırma” olarak bilinen bir süreçten geçirerek çoğaltmak gerekir. Yaratılan Islak ve soğuk koşul tohum kabuğuna nemli bir ortam yaratır ve tohumun, kışın geçtiğini sanmasını sağlar. Bunu yapmak için, tohumları 48 saat suda bekletin. Sonra tohumları fermuarlı bir çantaya ya da benzeri bir nemli (ıslak olmayan) bir çantaya sphagnum yosunu, torba oluşturan yosun, vermikülit ya da toprak ile birlikte koyun ve çantayı buzdolabında 6-8 hafta bekletin. Bundan sonra, gerektiği şekilde onları ekin. Alternatif olarak, buzdolabında çok boş yeriniz varsa tohum saksısını normal bir şekilde, korunarak (burada demek istediği çantada olduğu gibi saksıyı kapatmak galiba) dikildikten sonra buzdolabına 6-8 haftalığına koyun. Sonra alın ve normal sürece devam edin.

Çimlenme güçlüğü olan tohumlarda başarıya ulaşmanın yolu :

a) Sülfirik asit H2SO4: 1 kg tohuma 20 gr H2SO4 %20 ile 90-120 dakika muamele edilir. Asidin sıcak olması etkiyi kuvvetlendirir.

b) 90-95 derecede kaynayan su kalbur üzerindeki tohumun üzerine dökülür. Bu süre 3-20 saniye arası olmalıdır. Veya kaynamış su içine atılan tohumlar 3 dakika bekletilir.

c) 2-3 cm eninde düzensiz kırılmış cam parçalarıyla tohum makinada veya kavanozda saklanarak tohumlar çiziktirilir. Çiziktirilen tohumlar % 86 oranında çimlenme kabiliyeti kazanırlar.


Tohumlarda çimlenmeyi engelleyen faktörler 3 grupta toplanır.

1- Kabuk kalınlığı ve sertliğinden kaynaklanan faktörler:
Tohumlarda kabuk ya kalındır ya da serttir. Bu durumda tohum çimlenmesi için gerekl suyu alamaz. Bu sebepten dolayı tohumlarında çimlenme engeli bulunan türler. Akasya, Gülibrişim, Mimoza, Erguvan,Gladiçya, Sofora, Sarı salkım, Katır tırnağı, Ayı üzümü, Sumak, Hatmi
Bu tür çimlenme engelini ortadan kaldırmak için türlere göre değişmek üzere ya %95 sülfürik asitle müdahale edilir ya da kabuklarda mekanik zedeleme yapılır.
2- Embrionun gelişmemiş olmasından ve embrionun dinlenme ihtiyacından kaynaklanan engeller:
Bazı türlerde meyveler olgunlaştığı halde emnrio olgunlaşamaz. Bunların çimlenebilmeleri için embrionun olgunlaşması gerekir.
Bu türler: Ginkgolar, Düğün çiçekleri İlex
Embrionun dinlenme ihtiyacından kaynaklanan çimlenme engeline sahip türler: Şakayık, Kartopu, Ekçeeğeç, Dişbudak, Meşe, Gürgen.

Çimlenme engelini ortadan kaldırmak için katlama yöntemi uygulanır. Tohumlar türlere göre bir süre sıcak, daha sonra soğuk ortamda bekletilir.
3- Büyümeyi engelleyici bazı maddelerden kaynaklanan çimlenme engelleri:
Yumuşak etli meyvelerin bazı salgıları, Endosperm içinde bulunan çimlenmeyi engelleyici maddeler nedeniyle bazı türlerde çimlenme engeli bulunur.
Bunlar: Sorbus, Berberis, Ligustrum. lonicera, Viburnum, Prunus, Pirus, Malus, Juniperus'tur.

Çimlenme engelini ortadan kaldırmak için ya bitkilerden elde edilen (balastakolin gibi) maddelerle müdahale edilir, ya da soğuk suda şişirilir.

Çimlenmeyi Etkiyen çevresel etkiler nelerdir? 
    Uykuda olsa da, tohum hala yavaş soluyarak ve içinde gıda rezervleri barındırır. Doğru çevresel ipuçları ile tohum uyanması ,çimlenmesi ve sert tohum kabuğunu çatlatmaya başlar. Çimlenme etkileyen dört önemli faktör vardır:

Nem:   Bir uyuyan tohum sadece % 10-15 su içerir ve aslında su kaybeder. Tohum aktif olması için su emmek zorundadır. Tohum saklanan gıda rezervleri metabolize, aktif ve işlevsel hale gelmesi içinde bu tohum kabuğu ve enzimler tarafından içine su çekilir. Embriyo daha sonra şişmeye başlar. Tohum çimlenme başlanmıştır , büyüdükçe sert tohum kabuğu hiçe sayıyor. Tohum yaprak veya kökler hemen açıkça görülmektedir. Gerçek yaprakları geliştirilen ve gelişiminde bu noktada fide hala kendi gıda rezervleri üzerinde kalan kadar fotosenteze başlar.
Hava:   Atıl durumda tohumlar solunum oranı çok düşüktür ve bu nedenle çok küçük  oksijen miktarları gereklidir. Ancak, filizlenme için, oksijen büyük miktarlarda gereklidir. Tohum su ve toprakta bulunan havadan çözünmüş oksijen elde eder. Toprak koşulları çok ıslak ise, oksijensiz bir durum olursa ,tohumlar çimlenmesi mümkün olmayabilir.
Sıcaklık:   Çimlenme sıcaklık geniş bir yelpazede üzerinde yer alan ve bireysel ürün türlerine özgüdür ve çeşitlere özgü olabilir . Bitkileri için optimum 65-75 ° F arasında bir sıcaklıkda olmalıdır, ama istisnalar hariç. Örneğin marul 65 ° F en iyi filizlenir ve biber ve patlıcan yaklaşık 80 ° F hava sıcaklıkları tercih ve serin sıcaklıklarda iyi çimlenme olmaz ise 68 ° F üzerindeki sıcaklıklarda çimlendirilir. Toprak çok soğuk veya çok sıcak ise, tohumlar filizlenmeyebilir. Tohum için gerekli en uygun sıcaklık bulmak için tohum paketini kontrol edin.
Işık:   Işık farklı bitki tohumları çimlenme üzerindeki etkileri değişmiştir. Bazı tohumların çimlenmesi ışık tarafından engellenmektedir.Bazı tohumların ise, çimlenmesi için ışık gerekir. Çiçek ve otlar çoğu yabani türlerin çimlenme için karanlık tercih eder ve en modern sebze bitkileri ışık tercihi etkilenmez, ve ışığın az miktarda toprakta süzülmesi için basık ve derin dikilmelidir.


Tecrübelere dayanılarak yapılan bir yöntem
2 metod uyğuladım ,ikiside oluyor
Metot A-)
1-Çekirdeği meyveden ayırır ayırmaz su dolu bir kavanoza atın
2-Hergün suyunu 1 defa değiştirmek koşulu ile kavanozu ılık bir oda ortamında üç gün bekletin
3-Sonra elinize bir demir veya ince ağaç testeresi alın.Çekirdeğin sert kabuğunu içindeki çekirdeği kesmiyecek şekilde fakat çekirdeğe dokunacak kadar aşındırın.Bir tornavida ile çekirdeğe zarar vermeden kabuğu kırın
4-İçindeki nemli çekirdeği bekletmeden ,içindeki suyu boşaltılmış fakat camlarında ve dibinde çok az su kalmış kavanoza tekrar koyun
5-Kavanozu buzdolanına koyun
6-Hergün bir defa kavanozu ılık çeşme suyuyla doldur boşalt yapın
7-Bu işlemi 7 gün boyunca yapın
8-Sekizinci gün çekirdeklerin kök salmaya başladığını göreceksiniz

Metot B-)
Tüm adımlar aynı tek fark ,3.adımdaki testereye gerek yok .Kabuklu olarakta oluyor.Yalnız 10-15 günlük bir itina istiyor.
Kök salmak için kayısının o sert kabuğunu nasıl kırdığına inanamayacaksınız.
Bir yerde okudum, sanıyorum Orman Fakültesinin bir kitabıydı ,bazı durumlarda tohum çimlenmeye karar vermişse bırakınız kabuğun dayanmasını ,100 atmosferlik bir basınç üretebildikleri yazılıydı.Ne muhteşem bir olay!

Gerçek çelik Köklendirme ortamı nedir?

   Üretilecek bitkilerden alınan canlı bir parçanın, gövde, kök, yaprak gibi dikilerek yeni bir bitki oluşturması işlemine 'Çelikle Üretim' deniyor.

Çeliklerin dikileceği toprakların geçirgen, humuslu ve nehir kumu içeren bir karışımda olmasına dikkat edilerek, bazı taksonların köklendirilmesinde torf veya perlit ilavesi işlemi hem çabuklaştırıyor hem de iyi sonuç alınmasını sağlıyor.


Buda avokado çimlendirmesi







DUMANLA ÇİMLENDİRME :


Güney Afrika, Avustralya ve Akdeniz havzası doğal makilik ve çiçekli bitkilerini çimlendirmek için kullanılan en etkin yöntemdir. Öyle ki, dumanla çimlendirilen tohumların çimlenme yüzdesi, normal ekimlerde yüzde 5 iken, bu yöntemle yüzde 94 e varmaktadır.


Duman, bu bölgelerde yaz aylarında görülen kuru ve taze makiliklerin yanması ile oluşan özel bir dumandır. Bu duman içinde bulunan kimyasal, tohumlara doğal ortamda bir yangın olup geçtiğini ve artık çimlenmeleri gerektiğini haber verir. Toprak altında, yağmurda yağsa, baharda gelse yıllarca hiç çimlenmeden bekleyen tohumlar, duman uygulamasından sonra derhal çimlenirler.


Dünya’da bu yöntem daha çok yeni keşfedilmiş olup, duman ile uygulama neredeyse zor ve düzensiz çimlenen tüm tohumlar üzerinde etkilidir. Pahalı kimyasallardan ve hormonlardan çok daha etkili bir yöntemdir. Dumanda bulunan bu kimyasalı bahçede aşağıda anlatılan yöntemleri uygulayarak elde edebilirsiniz. Ve bu kimyasalı güvenle yetiştirdiğiniz tüm tohumlar üzerinde kullanabilirsiniz. Zira araştırmalar göstermiştir ki, dumanlı su ile çimlenen tohumlar, normal çimlenen tohumlara göre daha güçlü ve sağlıklı fideler vermektedirler.

Uygulama için malzemeler:


1- Taze yaprak ve ince bitki dalları. Özellikle makiliklerden alınan taze yaprak ve dallar içinde duman için gereken kimyasallardan bolca barındırır.


2- Kuru yaprak ve ince kuru dallar.


3- Bu dal ve yaprakları içinde bir arada yakabileceğiniz mangal, bidon, büyük toprak saksı benzeri ateşten etkilenmeyecek büyükçe bir kap. Tencere ve benzeri yeterince büyük olmayabilir. Boş peynir tenekeleri ise kullanılabilecek büyüklüktedir.


4- Ateşi yakacağınız kabın üstünü kapatacak büyüklükte bir kapak.


İçinde taze makilik ve funda yaprakları, taze çalı dalları ve yine aynı şekilde kuru yaprak ve dalların karışımını aynı anda yakabileceğiniz toprak ya da metal bir kap bulun. Karışımı alta kurular gelecek şekilde aynı mangal yakar gibi tutuşturun. Gaz ya da gazete gibi yardımcı malzemeler kullanmayın. Sadece taze ve kuru organik maddeler olsun. Tutuşturduktan sonra ihtiyacınız olan şey, kaptan çıkan isli dumandan başka bir şey değil.

 Dumanı elde etmek için :



1 – Kabın alt kısmına kuru yaprak ve çalıları yerleştirin. Otları tutuşturmadan önce tuğlalardan bir yükselti yapın ve üzerine içi su dulu metal, ağzı olabildiğince geniş bir kap koyun. Kuru yaprakları tutuşturun iyice yanmaya başladıklarında üzerlerini yaş dallar ve yapraklarla örtün. Bırakın için için yansınlar. Göreceksiniz kısa süre sonra koyu renkli kokulu bir duman çıkmaya başlayacak. Duman iyice yoğunlaşmaya başladığında, bu işlemleri yaptığınız büyük kabın üzerini kapakla kapatın ve hafifçe aralayın. Bu süreçte duman suya iyice işleyecektir. Duman tamamen kesilene dek arada bir suyun seviyesini de kontrol ederek devam edin. Unutmayın amacınız suyu kaynatmak değil aksine düşük ısıda bol bol duman üretmektir. Süreç sonunda suyun içine kül benzeri parçalar düşmüş olabilir. Onları süzün ve artık duman kimyasalları içine işlemiş suyunuz hazırdır.
Bu suyun içinde tohumlarınızı 6-12 saat bekletebilir ve öyle ekebilirsiniz. Bu su ile ekim toprağınızı, ekim öncesi ve sonrasında sulayabilirsiniz. Bu sayede kimyasallar toprağa daha iyi karışacak ve çimlenme gerçekleşecektir. Aynı şekilde bu su ile doldurduğunuz sprey yardımıyla ekim saksılarının toprak yüzeyini ıslatabilirsiniz.

2- İkinci yöntem : İçinden hava ve dumanın geçebileceği metal bir süzgeç edinin. Ya da boş metal 2-5 kiloluk bir peynir tenekesinin alt ve yan kısımlarını bir çivi yardımıyla delerek kendi süzgecinizi yapın. Bu süzgecin içine ıslatıp şişmesini sağladığınız 1-2 litre kadar vermikülit yerleştirin. Aynen ilk örnekte olduğu gibi kuru otların üzerine kuracağınız tuğladan yükseltinin üzerine bu kabı, içinde vermikülitlerle birlikte yerleştirin. Birinci örnekteki uygulamanın aynısını yapın. Bu kez amaç vermikülitin içinden geçecek olan dumanı çekmesini sağlamaktır. Dumanı iyice çeken vermiküliti buzdolabı poşetleri içinde uzun zaman hava almadan saklayabilirsiniz.


Bu vermiküliti, suda bekletilecek tohumların suyuna katabilir, duman içindeki kimyasalların vermikülitten tohumlara geçmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde ekim saksılarının yüzeyine sereceğiniz 2-3 mm kalınlığında duman tatbik edilmiş vermikülit, her sulamada kimyasalları toprağa taşıyacak, çimlenme gerçekleşecektir.


 Tropikal Fidan'dan aldığınız ve çimlenme oranını dumanla artıracağınız tohumlarda yukarıdaki uygulamaları yapınız. Dumanla çimlenen tohumları 6-12 saat arası dumanlı suda beklettikten sonra ekimini yapınız. Bu uygulama çimlenme oranlarınızı gözle görülür şekilde artıracaktır.



Kaynayan su:


En sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemle çimlenen tohumların çok kalın kabukları vardır. Amaç kalın tohum kabuğunun içine su almasını sağlamaktır. Doğada yangın sırasında yüz binlercesi telef olsa da , yüksek ısıdan kabukları çatlayıp, zarar görmeden toprakta tutunanlar ilk yağmurlarla birlikte çimleneceklerdir.

 Bunu ev ortamında yapabilmek için:


Ayrı bir kapta su kaynatılır ve bir süzgeç içine konan tohumların üzerinden 1-2 litre kadar kaynatılmış su akıtılır. Daha sonra kaynatılmış ve 15 dakika dinlendirilmiş su dolu bir kabın içine bu tohumlar alınır ve sabah dek bekletilir. Su ısısını yavaş yavaş kaybederken oluşan küçük çatlaklardan tohum içine nem almaya başlar ve çimlenmeye hazırlanır. Sabah sadece içine su alarak şişen tohumlar ekilir. Diğerleri ise yeniden temiz, kaynatılıp 15 dakika dinlendirilmiş su dolu başka bir kaba alınır. Bu halde bekletilen tohumların şişenleri yine ekime hazırken, şişmeyenleri dikkatlice tırnak törpüsü ile aşındırmak ya da çentik atmak su almalarına yardımcı olacaktır.


Tohum Kabuğunu İnceltmek, Çentik ve Zımparalama:


Bunun için çok dikkatlice tohumun canlı, yaşayan bir organizma olduğunu unutmadan, içinde sakladığı embriyo ya zarar vermeden uygulama yapmalısınız. Zamanla özellikle çentik atmada, yani sert ve keskin bir cisimle tohumun sadece kabuğunda küçük bir soyma işlemi yapmaya tecrübe kazanacaksınız. Eğer ilk kez yapıyorsanız, biraz zaman alan ama kontrolü daha kolay, tırnak törpüsü ya da su zımparası ile zımparalamayı deneyebilirsiniz. Pek çok tohuma aynı işlemi uygulamak için, silindir şekilli plastik bir kap bulun ve iç duvarına zımparalı kağıt yapıştırın. Tohumları içine atın ve kabı sallamaya başlayın. Duvardaki zımparalara sürtünen tohumların kabukları yavaş yavaş incelecektir. Unutmayın nasıl yaparsanız yapın amacınız tohumun içine su ve nem almasını engelleyen kalın kabuğunda içine nem alacak zayıf bir nokta yaratmaktır. Tüm kabuğu eşit oranda inceltmenize gerek yoktur.


Ateşle çimlendirme: 


Bu yöntem oldukça tecrübe isteyen ve hayli zor bir yöntemdir. Zira ısının ne kadarının tohuma ulaştığının kontrolünü yapmak çok zordur. Bunun için taze ve kuru yaprak, çalı ve ince taze dallardan bir öbek oluşturulur. Tohumlar toprak bir saksı içinde 1 cm derine gömülür. Kuru ve taze bitki parçalarından oluşan öbek saksı üzerine konur ve ateşe verilir. Ateş 2-3 dakika canlı tutulur ve sönmesi sağlanır. Söndürmek için su yerine saksı üzerini örtmek daha doğrudur. Ateş sönünce ardından sulama yapılır ve diğer bitkiler gibi çimlenme beklenir. Ancak bu yöntem en son uygulanacak zor ve tecrübe isteyen bir yöntemdir. Bunun yerine dumanla çimlendirme tercih edilir.



Yeni dünya tohumu çimlendirme deneyi


   1 ortam inşaat kumu
   2 ortam çimlendirme torfu
    Deney gözleminde aynı su ve ışık ortamında çimlendirme torfunda çimlendirmeler başlarken henüz inşaat kumunda başlamamıştır.Bu da çimlendirme torfunda çimlendirme daha uygundur sonucuna varıldı


Perlit ve İnşaat Kumunda Gül Çeliği köklendirme


   Deney gözleminde aynı su ve ışık ortamında köklenme kumda başlarken perlit içindeki çelikte daha yavaş gözlemlendi.Mor salkımları da yanına dikildi ilk kumdaki tohumlar görüldü.Perlitin kuma göre nem tutma kapasitesi daha düşük olduğu gözlendi fark bundan kaynaklanabilir.