Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Arılarda kış beslemesi ,erken bahar beslemesi ve Fondan Şekeri

0 yorum

Fondan Şekerini kendiniz yapabilirsiniz. Çok basit...

Fondan şekeri yapımı, Aşağıda vermiş olduğum linkte çok basit bir şekilde görsel olarak anlatılmaktadır. Yapımı düşünüldüğü kadar hiçde zor değildir. Bu videoyu seyrettikten sonra ilkkez olarak yapmayı düşündüm ve 4 Kg şekerden 4 kolonim için yaptım. İlk defa yapmama rağmen Çumra şekerin Fondanından hiç farkının olmadığını gördüm. Buda benim çok hoşuma gitti. Çünkü dışarıya bağımlılıktan kurtulmuş maliyetinide yarı yarıya düşürmüştüm. 1 Kg şekerden yaklaşık 1200 gr fondan çıkıyor. Fondanı yapmak için Glukoz şekeri yada mısır şurubu gerekiyor. Onuda kendim yaptım burada tariflerini paylaşacağım. Fondan şekerini Arılarda kış beslemesi ve erken bahar beslemesi olarak kullanıldığını biliyoruz.

FONDAN ŞEKER için malzeme listesi :
1- Toz Şeker 1000gr
2- Su 300cc
3- Glukoz Şurubu veya Mısır Şurubu 2 Yemek Kaşığı

FONDAN ŞEKER yapılışı :
Öncelikle fondanı yapacağımız gereç olarak çelik tencere, wok teflon tava veya normal teflon tava kullanabiliriz. Ben ufak çelik tencere kullandım. Tencereyi orta ateşli bir ocağın üstüne koyuyoruz. İçine 300cc su ilave ediliyor. Su ısınmaya başladığında Glukoz Şurubunu ilave ediyoruz. Bu işlemleri yaparken tahta kaşıkla karıştırmaya devam ediyoruz. Karıştırmaya ara verilmiyor düzenli bir şekilde karıştırılacak.
Glukoz şurubunu suyla karıştırdıktan sonra 1000gr şekeri ilave ediyoruz. Şeker ısınan suyun içinde eriyinceye kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Elimizin altında sıcaklık ölçer bir aletimiz varsa. Bu aletin ısı probunukaynayan fondan tenceresinin içine batırıyoruz. Bu meyanda karıştırmayı bırakmıyoruz. Ölçü aletiyle kaynayan Fondan şurubunun sıcaklığını takip ediyoruz. Bu sıcaklık 115C veya 117C dereceye kadar kaynatıyoruz. Bu sıcaklığa geldiğinde tencereyi ocaktan indirip, daha önceden hazılamış olduğumuz soğuk su bulunan leğen veya daha büyük bir tencerenin içinde Fondanın soğumasını bekliyoruz. Bu soğutma sürecindede Fondan şurubunu karıştırmaya devam ediyoruz. Ölçü aletinin probuyla tekrar fondan şurubunu kontrol edebiliriz.55C civarına kadar düştüyse. Belli bir kıvama gelen fondan şurubunu. Temizlediğimiz mermer bangonun üzerine seriyor ve burada elimizle yoğuruyoruz.
Evet işlem bu kadar basit... Fondan şekeriniz ambalajlanmaya hazır. Streç yada buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz...






Glukoz Şurubu Yapımı için gerekli malzemeler:
1- Toz Şeker 350gr
2- Sıcak Su 150cc
3- Granül Limon tuzu (Granül Sitrik Asit ) 2gr
4- Karbonat ( Kabartma Tozu) 1.5gr

Glukoz Şurubu Yapılışı:








2.Tarif
Bu seferki Fondan Şekerini 3 kilo şekerden bir seferde

Büyük bir tencerede hazırlayın. Bu Fondan Şekerini daha önceki tariften biraz daha farklı hazırlayacağız. Bu seferki daha yumuşak ve jelimsi olacak.2 gr sitrik asit ilave eedilecek. Bu asit ( Limon Tuzu ) Fondanın daha uzun sürede şekillenmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacak.











MustafaTurgut