Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

KANTARON BİTKİSİ VE HÜCRE YENİLEYİCİ KANTORON YAĞI

0 yorum


Bilinen 400'ün üzerinde çeşidi vardır. Birbirlerine çok benzeyen bitkileri ayırdetmesi oldukça güçtür. Tıbbi kılıçotu diğer adıyla - şifalı sarı kantaron - , şifa vermesine sebep olan Hyperforin denen maddeyi içerir. Diğer türlerin hiçbirinden içerdikleri Tanen nedeni ile netice alınamaz.

Şifalı tıbbi Sarı Kantaron diğer türlerden farklı olarak iki köşeli bir sapa sahip olup, yaprakları şifalı yağları barındıran yağ gudeleri bulundurur. Şeffaf olan bu kesecikli yapraklara baktığınızda yukarıdan altını görebilirsiniz.

Tüm Türkiye genelinde tohumundan kolaylıkla yetiştirilebilir. Donlara dayanıklı ve ömürlü, çok yıllık olan bitki, Dünya üzerinde ekvator ve kutuplar hariç her yerde yetişir.

İlaç yapımında kullanıldığından ticari olarak da yetiştirilen bitki oldukça değerlidir. Ülkemizde doğada 70 kadar türü yabani olarak yetişse de, tıbbi kantaron ancak Adına Doğru tohum ile bilinçli olarak yetiştirilebilinir. Ülkemiz şifalı sarı kantaronun yetiştirilmesine en uygun iklime sahip ülkedir.

En uygun hasat çiçek açmaya başladığı Haziran ayından itibaren yapılır. Şifalı otları yetiştirdiğiniz tarhınızda çiçekleri ile de oldukça güzel bir görünüm sergileyen derli toplu bir bitkidir.

Kantaron, 14. Yüzyıldan itibaren kullanılan, her yörede bulunabilen ve üzerinde sarı çiçekler açan şifalı bir bitkidir. Halk arasında sarı kantaron veya binbirdelik otu olarak bilinir. Genellikle sık görüldüğü yerler yeşilin bol olduğu tepeler, bayırlar ve yaylalardır. İlkbaharın gelmesiyle birlikle filizlenen çiçekleri sonbaharın sonlarına doğru dökülmeye başlar. Çiçeklerinden ve köklerinden faydalanan kantaron bitkisinin sağlığa inanılmaz derecede faydaları bulunmaktadır.

Şemsiye şeklinde açan kantaron altın sarısında olmakla birlikte çiçekleri beş parçaya ayrılır. Kenarlarında koyu siyah renkli tüylerle çevrilmiş güzelliğiyle tam bir doğa harikasıdır. Kantaron bitkisini yüksek ışığa karşı tuttuğunuzda, içerisinde bol miktarda bulunan yağ guddeleri noktacıklar halinde ortaya çıkıyor. İşte bu beliren yağ noktalarından dolayı bu bitkiye "binbirdenlik" lakabı verilmiştir.

Kantaron çiçeğinin bileşimlerini tanen, uçucu yağlar, hipericin, flavon türevleri, karoten, acı maddeler, zamk, vitamin C, reçine ve resin oluşturmaktadır. Bunlar kantaron çiçeğinin araştırılmasıyla bilinebilen bileşenleridir ve tespit edilemeyen başka içerikleri de vardır.






Antiseptik, kanama durdurucu, yara ve yanık iyileştirici, iltihap önleyici bu mucizevi yağ, daha bir çok şifa özelliğini bünyesinde barındırıyor. Hem haricen, hem de içilerek hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Hücre yenileyici niteliği sebebiyle, özellikle yara ve yanıklarda oldukça etkili. 

Kantaron yağı hem kantaron bitkisinin, hem de zeytinyağının şifasını bünyesinde barındırıyor. Eski çağlardan beri kullanılan kantaron yağının, mikrop öldürücü ve damar büzücü etkisi modern araştırmalarla da kanıtlanmış durumdadır. Sizlere de kantaron yağını evinizde bulundurmanızı ısrarla öneriyorum. Ona en beklenmedik anda ihtiyaç duyabilirsiniz. Zaten kantaron yağını kullanıp etkisini gördüğünüzde, ondan vazgeçemeyecek, çevrenizdeki insanlara da tavsiye edeceksiniz. 

KANTARON YAĞININ ŞİFA ÖZELLİKLERİ:

Kantaron yağı her türlü yaralarda başarıyla kullanılmaktadır. Açık yaralar, taze yaralanmalar, kesikler, ezikler, çarpmalar sonucu oluşan morluklar vb durumlarda iyileşme sağlar. Kantaron yağı;
*Antiseptik özelliğiyle yarada mikrop üremesini engeller
* İltihap önleyici özelliğiyle yarada herhangi bir iltihap oluşmasına engel olur
*Damar büzücü etkisiyle kanamayı kısa sürede durdurur
*Hücre yenileyici özelliğiyle yaranın çabuk kapanmasını sağlar
*Aynı zamanda sürüldüğü sürece yaranın sebep olduğu ağrı ve sızıları yok eder, büyük bir rahatlama sağlar.

Yanıklarda ve haşlanmalarda da kantaron yağı bir numaralı yardımcınız olmalı. Yanıkları kısa sürede iyileştirdiği gibi, yanık anındaki acıyı dindirir. Yanığın mikrop kapmasını ve iltihap oluşumunu engeller. Güneş yanıklarında da kantaron yağından yararlanabilirsiniz. Yanık bölgelerinize sürdüğünüzde acınızın azaldığını hemen hissedeceksiniz. Yanıklarınız kısa sürede iyileşecektir. 

Trafik kazaları sonucu meydana gelen iç yaralanma ve iç kanamalarda hem sürülerek, hem de dahilen içilerek kullanılır. Damar büzücü oluşu sebebiyle iç kanamaların durmasına yardımcı olur. 

Hematomlarda (derideki mavi-mor lekeler), beze şişkinliklerinde ilgili bölgeye sürülüp masaj yapılır. 

Pürüzsüz bir cilde sahip olabilmek için, cilt bakım yağı olarak yararlanabilirsiniz. 

Kantaron yağının bebeklerin pişiklerinde de çok etkili olduğunu belirtmek isterim. İki çocuğumda da pişik kremi yerine kantaron yağı kullandım ve çok faydasını gördüm. 

Yine bebeklerin karın ağrılarında kantaron yağı kullanıldığında ağlamaları sona erer. Ağlayan bebeğin karnına kantaron yağıyla, sağ avuç içi kullanılarak hafif hareketlerle masaj yapılır. Masaj yaparken bebeğinize sevginizi hissettirmeyi de sakın unutmayın. 



Sırt ağrıları, lumbago, siyatik ve romatizmada masaj yağı olarak kullanılmaktadır. Yalnız bu rahatsızlıklarda 1/10 oranında ardıç veya kekik yağı (yada her ikisi de) eklenerek kullanılır. Ağrıyan bölgeye bu yağla masaj yapılır. Kısa sürede ağrılarınızın hafiflediğini göreceksiniz. Değişik bitki kürlerinin yanı sıra, bu masajla hastalığınızı tamamen tedavi etme şansına sahipsiniz. 

Dahilen kullanımda kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur. 
Yine dahilen iç ve dış varislerin tedavisinde etkilidir. Bunu damar büzücü özelliğiyle yapar. 



Mide ağrılarında ve mide ülserinin tedavisinde de dahilen kullanılır. 

Yaz-kış ayaklarını ısıtamayanlar kantaron yağından yararlanmalı. Bu sorunu yaşıyordum ve bir büyüğümüz topuklarıma kantaron yağı-kekik yağı karışımı sürmemi önerdi. Geçen kış ayaklarım üşümedi. Ayakları üşüyenler ayrıca bacak bacak üstüne atmamalı. Bu enerji dolaşımını kilitler ve ayakların üşümesine sebep olur. 



Uyarı: dahilen kullanımlarda günde bir tatlı kaşığından fazla içilmesi uygun değildir. 

Ne dersiniz, kantaron yağını evimizden eksik etmemekte haklı değil miyiz? Bence siz hemen kantaron yağı alın ve elinizin altına bir yere koyun. Zaten onu kullandıkça, etkilerine inanamayacak ve ondan vazgeçemeyeceksiniz. Kantaron yağı 2-3 sene boyunca tazeliğini ve etki gücünü muhafaza eder. Bitkisel tedavilerin giderek revaç bulduğu dünyamızda kantaron yağının da zamanla modern tıptaki yerini alacağına, yakın bir zamanda da onun acil servislerde kullanılacağına inanıyorum.


Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk

http://www.neyeiyigelir.com/kantaron-yaginin-faydalari-nelerdir.htm
http://www.kantaron.gen.tr/
http://www.zengardentr.com/Sari-kantaron-tohumu-hypericum-perforatum-johanniskraut,PR-1532.html