Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Erik koşnili ile mücadele

0 yorum

      Kış ilaçlaması, meyve bahçelerimize zarar veren bazı zararlılara karşı kış aylarında kışlık yağlarla yapılan bir ilaçlamadır.Meyve bahçelerimize zarar veren meyve zararlılarının birçoğu kışı ağaç gövde, dal ve sürgünleri ile yere dökülen bitki artıkları arasında geçirirler. Havaların ısınması ile birlikte kışladıkları yerlerden çıkarlar ve bitkiye zarar vermeye başlarlar.
   
     Kış ilaçlaması, kışı ağaçlar üzerinde geçiren; sanjose kabuklu biti, virgül kabuklu biti, erik koşnili, kahverengi örümcek, yaprak bitleri, ağ kurdu, yaprak büken, armut yaprak uyuzu gibi zararlılara karşı yapılmaktadır.
   
     Kış ilaçlamasında kışlık yağlar kullanılır. İnce bir yağ tabakası ile ağacın gövde, dal ve sürgünleri kaplandığında altında kalan zararlıların yumurtası, ergini, havasız bırakılmakta, çıkışı engellenmekte ve zamanla ölmesine neden olunmaktadır. Kış ilaçlaması ile ağacımıza zarar veren bu zararlıları yok ettiğimiz gibi, ağaç üzerinde yaşamını sürdüren faydalı canlıların da ölümüne sebep olabilmekteyiz.
   
     Bu nedenle kış ilaçlaması doğal dengenin korunması bakımından her yıl yapılmamalıdır. Kış ilaçlamasının yapılıp yapılmayacağına bahçede iyi bir incelemeden sonra karar verilmelidir. Kabuklu bitler hariç diğer zararlılar da mutlaka birkaçının bahçede mevcut olması durumunda kış ilaçlaması 3-4 yılda bir yapılmalıdır.
   
     Bahçede yapılan incelemede; sanjose kabuklu biti mevcutsa kesafetine bakılmaksızın kış ilaçlaması zararlı kontrol altına alınıncaya kadar her yıl yapılmalıdır.
   
     Virgül kabuklu biti için yapılan kontrolde 5 cm uzunluğundaki bir dalda altında yumurta bulunan en az 5 adet ana kabuğun görülmesi halinde o bahçenin ilaçlanması gerekir. Kahverengi koşnil ve erik koşnili için yapılan kontrolde dallar üzerinde sıvama bulaşık koşnil mevcutsa kış ilaçlaması yapılmalıdır.
   
     Avrupa kırmızı örümceği ile kahverengi örümcekler kışı yumurta halinde geçirirler. Yapılan kontrolde kışlayan yumurtalar dallar üzerinde sıvama durumunda ise bu zararlılara karşı kış ilaçlaması yapılabilir. Yassı akarlar kışı ergin halde dallar üzerinde geçirirler.
   
     Dallarda yoğun olarak yassı akar ergini mevcutsa kış ilaçlaması yapılabilir. Kırmızı örümceklere karşı her yıl kış ilaçlaması yapılmaz, 3-4 yılda bir yapılır.
   
     Yaprak bitleri, ağ kurdu, yaprak bükenler, tomurcuk tırtılları ve armut yaprak uyuzu zararlıları için ise bir önceki yıl yüksek düzeyde bir yoğunluk görülmüş ve bunlara karşı yapılması gereken yaz ilaçlaması yapılmamış ise ve kışın yapılan kontrolde bahçede mevcutsa kış ilaçlaması yapılır. Bu zararlılardan sadece birisi için kış ilaçlaması ekonomik olmaz.

ERİK KOŞNİLİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER:

Esas olarak sert çekirdekli meyve ağaçlarında bulunur. Bunlar içinde en çok erikler de görülür.

ERİK KOŞNİLİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

  • Kültürel Önlemler:

    Popülasyonun çok yüksek olduğu yerlerde kış sonu veya ilkbahar başında yoğun bulaşık dallar kesilip budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca ağaçların kuvvetli bulundurulması, bakım işlemlerinin uygun olarak yapılması ve sık dikimden kaçınılması da genel kültürel önlemler arasında sayılabilir.


    Kimyasal Mücadele:


    Zararlının çok yoğun olduğu bahçelerde kışın ağaçlar uyku döneminde iken kışlık yağlardan biri ile mücadele yapılabilir. Ancak zorunlu olmadıkça veya üst üste kış mücadelesi yapılmamalıdır. Kış mücadelesi yapılmadığı veya yeterli olmadığı takdirde, kışlık nimfler ergin döneme geçmeden önce (mart sonu nisan başı) yazlık ilaçlar ile ilaçlama yapılmalıdır. Bu dönemde de ilaçlama yapılmamış ise ilk nimf çıkışları takip edilerek, ilk çıkışlardan 15-20 gün sonra veya hareketli nimflerin çıkış oranı %60’a ulaştığında ilaçlama yapılmalıdır.





    ERİK KOŞNİLİ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI
    Etkili madde adı ve oranıFormülasyonuDoz 100 lt suyaİlaçlama ile hasat arası
     süre (Gün)
    Petrol yağı 650 g/l+DNOC15 g/lSıvı4.5 lt /95.5 lt suya (kış mücadelesi)21
    Yazlık yağ 700 g/lSıvı1.5 lt21
    Yazlık yağ 850 g/lSıvı1.2 lt21


  •