Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

DURGUN SU KÜLTÜRÜ İLE TOPRAKSIZ TARIM

0 yorum

Durgun su kültürü bilinen en eski topraksız tarım örneği olup Havalandırmalı ve Havalandırmasız olmak üzere iki türü vardır.

a)Havalandırmasız su kültürü


Bu türde topraksız tarım yapmak için derinliği 30 cm’yi geçmeyen bir tekne, plastik geniş kaplar veya tanklar kullanılır. Sistem için hazırlanan besin eriyiği hazırlandıktan sonra bu kap yada tanklara üstten 5-10 cm boşluk kalacak şekilde doldurulur. Tankın üzerine 25mm aralıklı kafes tel gerilmiş bir çerçeve oturtulur. Kafes telin üzerine 10cm’ye kadar kalınlık oluşturacak şekilde kaba talaş veya benzeri bir materyal dökülür. Bu dökülen materyal sayesinde suyun ışık alması engellenir, bitkilerin ayakta durmaları sağlanır, solüsyonun sıcaklığındaki büyük oynamaların ve yosunlaşmanın önüne geçilmiş olur. Fide dikimi: 10cm kadar boylanmış olan fideler, hafifçe açılan talaşın arasından ve kafesli telin deliklerinden geçirilerek tanktaki eriyiğe kökleri değecek şekilde dikilir. Tanktaki besin eriyiği seviyesinin, hergün yapılacak damıtıl su ilavesiyle, korunması gerekmektedir. Besin eriyiğinin belli aralıklarla, bitki büyüklüğüne ve solüsyon hacmine bağlı olarak, değiştirilmesi gerekir.(7-14 gün gibi) Bitki büyüdükçe bu süre daha kısaltılır, fide halindeyken ise bu süre uzatılabilir.




B)Havalandırmalı su kültürü

Havalandırmasız yetiştiricilikten farklı olarak, bir de havalandırma tüpüne yada hava pompalarına ihtiyaç vardır. Bitkinin türüne ve ihtiyaçlarına bağlı olarak su içerisine yada direkt olarak köklere hava kabarcıkları pompalanmalıdır. Bu havalandırma sayesinde bitkinin köklerinde oluşabilecek çürümelerin önüne geçilir.