Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Üç Burun Köy biberi (Three nose pepper)(village pepper)( Dünyanın en lezzetli biberinden biri)(One of the world's most delicious pepper)

0 yorum

  Yetiştirilmesi kolay bir biberdir. Ortalama 7-14 günde çimlenir bakımları kolaydır.

iç mekanlarda 4 mevsim ekebilirsiniz dış mekanlarda ise dondan korumanız gerekmektedir.

biberleri etli ve tatlıdır.

Salatalarınızın ve yemeklerinizin olmazsa olmazı, tatlı, ince kabuklu ve yumuşak Üç Burun Biber’i

Türk mutfağının en çok sevilen ve her öğünde kullanılabilen sebzesi biberin, kısa boylu, koyu yeşil bir türü olan üç burun biber,domates ve patlıcana göre toprak konusunda daha seçici. Toprak, nem ve hava açısından tüm sebze ve meyvelerde olduğu gibi üç burun biber için de aynı doğal şartları gözeterek mahsul alıyor.

Üç burun biber, genellikle uzun dilimler halinde kahvaltılarda sıkça tercih edilen bir sebze. Domates ve salatalık gibi körpe ve yemesi keyifli olan  üç burun biberleri, tuz ve limonla da tüketilebiliyor, peynirle birlikte omletlere harç olarak kullanılabiliyor.






Kısa Bilgiler:
Biber Tohumu Ekim Derinliği Nedir?

Biber tohumunun ekim derinliği 0.5-1 cm arasında olabilmektedir.

Biber Tohumu Ekerken Sıra Üzeri Ekim Mesafesi Nedir?

Biber tohumun tohumu ekerken tohum ocakları arası mesafe 30-50 cm arasında olabilir.

Biber Tohumu Ekerken Sıra Arası Ekim Mesafesi Nedir?

Biber tohumun tohumu ekerden sıralar arası mesafe 45-80 cm arasında olabilir.

Almış Olduğum Biber Tohumları Kaç Günde Çimlenir?

Biber tohumlarında tahmini çimlenmesi süresi 15-20gün arasındadır.

Biber Tohumunu Ekemezsem Nasıl Saklamalıyım?

Biber tohumlarınızı herhangi bir sebebten ötürü ekemezseniz serin ve kuru bir ortamda güneş görmeyecek şekilde muhafaza edebilirsiniz.Buzdolabının derin dondurucu olmayan bölümlerinde koyu bir zarf içerisinde muhafaza kolay olacaktır.

Biber Tohumunu Ne Zaman Ekmeliyim?

Biber tohumlarınızı ev ortamından en 12 ay ekebilir, açık alanda ise İlkbahar, yaz içindeki aylarda ekebilirsiniz.?Ev ortamında elde edilen fideleri yine ev ortamında bakarak kendi biberlerinizi yetiştirebilirsiniz.Bahçeye dikim yapacaksınız ev ortamında elde ettğiniz fideleri kullanarak erken hasat edebilirsiniz.

Biber Tohumunu Nasıl Çimlendirmeden Önce Ne Yapılmalıdır?

Biber tohumlarını satın aldıktan sonra 2-4 saat arasında tohumlarınızı su içerisinde bekletiniz.Burada amaç tohumların içine suyun girmesini sağlayarak ve daha kolay çatlamasını sağlamaktır.

Biber Tohumu Nasıl Çimlendirme Aşamaları Nelerdir?

-Tohumlarınızı su içerisinde 2-4 saat arasında su içerisinde bekletiniz.

-Saksıya ekim yapacaksanız geniş bir saksı kullanmanız daha iyi olacaktır.

-Saksıdaki toprak harcı steril toprak(Yabancı ot tohumlarından arındırılmış toprak) olursa daha iyi olacaktır.

-Saksıya ekim yapacaksanız saksının su tahliye kanallarının açık olduğundan emin olunuz.

-Saksı toprağınızın %80 i torf geriye kalanı torf perlit karışımı olacaktır.

-Saksının tabanına 2-3 cm yüksekliğinde çakıl taşı koymanız her zaman suyun tahliyesini daha kolaylaştıracaktır.Unutmayın tahliye edilemeyen su; tohumlarınızı çürütecektir.

-Evinizde bulunan yumurta kartonlarını(viyollerini) ev ortamında biber tohumu çimlendirme kullanabilirsiniz.

Yukarıda yazılanları uyguladıktan sonra biber tohumlarınızı derinliği 0.5-1 cm arasında olan tohum ocağına 2-3 tohum olacak şekilde yerleştiriniz ve üstüne kapatınız.Buradaki amaç riski en düşük seviyeye çekmektir. Arkasından toprağın üzerini fısfıs yardımyla nemlendiriniz ve üzerine streç film çekiniz.Buradaki amaç sera etkisi yaratmaktır.Tohumun toprak yüzeyine çıkmasını izin vermeyiniz.Gübreleme yapmanıza gerek yoktur.Sulama sıklığınız toprağın nemi gittikçi 5-10 güne bir olabilir. Eğer bir ocaktan bir tohumdan fazla çimlenme var ise yada teke indirin yada fazla çıkan fideyi başka bir yere aktarınız.

Önemli:Tohumlarınızı fazla derine ekerseniz tohumun çimlenmesi ve filiz vermesi zorlaşacaktır.

Not:İster ev ortamın isterseniz bahçede kendi biberlerinizi kendiniz yetiştirebilir sevdiklerinize bu zevki yaşattırabilirsiniz.






Biber türü: Geleneksel
Cins: Açık tozlanan
Menşei: Türkiye
Sezon: Geç
Bitki Türü: Oturak
Bitki Boyu: 50-60 cm
Meyve Boyutu:(2-3)x(10-17) cm
Üç burun biber tohumu şekli: itibariyle oval hafif basık bir görünüme sahip olup kahve sarı ve açık sarı rengini taşır.
Deri Renk:Yeşil
Et Rengi: Yeşil
Kullanımı: Taze,Salatalarınızın ve yemeklerinizin olmazsa olmazı,genellikle uzun dilimler halinde kahvaltılarda sıkça tercih edilen bir sebze, tuz ve limonla da tüketilebiliyor, peynirle birlikte omletlere harç olarak kullanılabiliyor.
Yorum:Çok çok Lezzetli 
İçerdiği Maddeler:Beta Karoten, C, P ve K Vitaminleri
Özellik:Tatlı, ince kabuklu ve yumuşak
Tohum ekim zamanı:İlkbahar sonbahar
1000m2 atılacak tohum:120-150 gr
Verim:3,5-4 ton
Toprak Hazırlığı: Sonbahar aylarında pulluk ile derin sürülerek yapılır. İlkbaharda ise diskaro çekildikten sonra hafif bir tapan çekilir.
Ekimi: Üç burun biber tohumunu ilkbahar – sonbahar – yaz aylarında ekimine başlanır.Dekara 120 ila 150 gr tohum gerekmektedir. Tohum ekimi serpme yöntemiyle gerçekleştirilir.
Ekim derinliği:0,5-1 cm
Sıra üzeri ekim mesafesi:35-50 cm
Sıra arası ekim mesafesi:45-80 cm
Çimlenme :15-20 gün
Sulama: Üç burun biber tohumu toprağın nemli olmasını sever. İyi gelişmesi ve ürün veriminin yüksek olması için düzenli aralıklarla sulanması çok önemlidir. Ayrıca aşırı sulamaktanda kaçınılmalıdır. Fazla kurak ve sıcak olan dönemlerde sulama 2 ila 3 gündede yapılabilir.
Gübreleme: Üç burun biber üretilecek olan araziye 3 ton iyi yanmış ahır gübresi atılarak derince sürülür. Azotlu gübre 15 kg N , fosforlu gübre olarakta 10 kg P205 kullanılır.
Üç Burun Biber Yetiştiriciliğinde Verim Ve Hasat
Üç burun biber yetiştiriciliğinde hasat :Bölge koşullarına bağlı olarak değişir. Hasad edildikçe tekrardan ürün veren bir sebze türüdür. Verim olarak dekardan 3.5 ila 4 ton ürün alınabilmektedir.

ziraatyapma.blogspot.com Lezzet notu : 10 üzerinden (9.0 S)
not:(lezzet oranı 4-5 arası Yemeklik (salçalık-kurutmalık)  5-6 arası Normal 6-7 arası İyi 7-8 arası Güzel 8-9 arası Harika 9-9.5 'a kadar Süper 9.5-9.8 arası Mükemmele yakın 9.8-10 Kusursuz lezzet tanımlamalarında kullanılır.7 den sonrası atıştırmalık biberleri içermektedir.)
Kendi yetiştirdiğimiz bitkiler üzerinden değerlendirme yapılmaktadır.Değişik kişilere tattırılarak ortalaması alınmaktadır.