Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Hayatta kalma (Survivor)

0 yorum

Beklenmedik olaylar incelendiğinde, yaşam ile ölüm arasındaki o incecik farkı yaratanların hayatta kaldığı görülmektedir.Ani olaylar karşısında insanların büyük bir kısmı donup kalkmakta ve gerekli reaksiyonu gösterememektedirler.Günümüzün modern yaşamında insanlar sürekli hareket halindedirler.Çeşitli vasıtalarla seyahat etmek normal bir yaşam haline gelmiştir.Yaşam süprizlerle doludur.Hayatta beklenmedik bir anda ve değişik bir ortamda yaşamamızı kurtarmak zorunda kalabiliriz.Bu an geldiğinde hazır olanlar yaşamını kurtarabilirler.Hayatta kalmanın en önemli kuralları; Paniğe kapılmamak,Olayları hızlı ve serinkanlı değerlendirmek,Yaşama azmine ve morale sahip olmak,İlk zorlukta pes etmemek,Ve en önemlisi o an için gerekli bilgi ve beceriye sahip olmaktır. 
  Olabilecek her olay için hayatta kalma tekniği öğrenmek pratik olarak mümkün değildir.Buradaki amaç, temel prensipleri öğrenerek bunları farklı olaylara uyarlamak olacaktır.Hayatta kalmak için çekilen acının,sürdürülen yaşam kalitesinin ve harcanan zamanın önemi yoktur.Önemli olan yaşamı sürdürmektir.Yaşam mücadelesinde düşmanlarımız sırasıyla şunlardır. 
  
  SOĞUK Yaşam mücadelesinde düşünme ve hareket yeteneğimizi kısıtlayan ve kan akışını azaltarak uykuya yol açan çok tehlikeli ve ölümcül düşmandır. 
  SUSUZLUK Susuzlukta aynı soğuk gibi düsünme yeteneğimizi kısıtlar.Mücadelemizi yok eder.Su kısıtlı olduğunda gıda kesilmelidir.Sindirim gerekli suyun vücudtan kaybına yol açar. 
  AÇLIK Kilo kaybına,zayıflığa,baş dönmesine ve idrak kaybına neden olur.Soğunun ve susuzluğun etkilerini artırır. 
  YORGUNLUK Uyuşukluğa ve dışa dönük zihinsel zayıflığa neden olur.İnsanı ümitsizliğe iter.Dinlenme yaşam mücadelesindeki kişi için çok önemlidir. 
  İÇ SIKINTISI Gerginlik ve depresyon hissi ve ilgi yokluğuna neden olur.Kişi iç sıkıntısını yenmek için bir amaç edinmelidir. 
  YANLIZLIK Bu duygu insanı umutsuz ve yardıma muhtaç hale getirebilir.Bunu yenmek için birşeylerle kendini oyalamalıdır. 
  HÜSRAN Pozitif enerjinizi ve amacınızı aksi yöne çevirebilir.Bu duygunun oluşmaması için gerçekçi olmayan amaç peşinde koşmamak gerekir. 
  
  Amerikan Ordusu, hayatta kalmayı becerebilecek insanın niteliklerini şöyle sıralamaktadır. 
  
  
  US ARMY TIPSPERSONAL QUALITIES ESSENTIAL TO THE SUCCESSFUL OUTCOME OF A SURVIVAL SITUATIONYaşam mücadelesinde kişisel beceriler insanı başarıya ulaştırır.
  The US Army knows from long experince what a person needs to get through a survival situation.
  Amerikan Ordusu uzun tecrübeler neticesinde kişinin hayatta kalma mücadelesi durumunda neye ihtiyacı olduğunu bilmektedir. 
  -Ability to concentrate the mind.Düşüncelerine konsantre olabilmeli.
  
  -Ability to improvise.Sorunları çözebilmeli.
  
  -Abilty to live with yourself.Kendinle yaşama yetisi olmalı.
  
  -Abilty to adapt to a situation.Duruma adapte olabilmeli.
  
  -Abilty to remain calm.Sakin kalabilmeli.
  
  -Abilty to be optimistic,while at same time preparing for the worst.İyimser ama aynı zamanda en kötüsüne hazır olabilmeli.
  
  -Abilty to understand your own fears and worries and being able to deal with and overcome them.Kendi korku ve kaygılarını anlıyabilmeli ve onları yenerek üstesinden gelebilmeli.
   
  
  PANİĞE KAPILMAYIN !
  
  Eğer bir araba kazası,uçağınızın düşmesi veya bir gemi kazası yada doğal afet (deprem,sel,yangın ) gecirmiş olabilirsiniz ,kafanız karışmış durumda olacaktır.Belki yaralısınız,belki çevreniz yaralı ve ölü insanlarla dolu olabilir.Hatta korku içinde acı çekiyor olabilirsiniz. 
  İKİ ŞEYİ DÜŞÜNMEYE GAYRET EDİN !
  -Kaza yerini olabilecek bir yangın veya patlamaya tehlikesi için acele terkedin 
  Tehlike dışına çıkınca orada kalın.En kötü şey bilmediğimiz arazide körlemesine gitmektir.Bunu sonucunda kaybolabilir veya yaralanabilirsiniz.Bunu yerine oturun ve paniğe kapılmayın ve sakince durumu analiz etmeye çalışın. 
  ACİL DURUM DEĞERLENDİRMESİ 
  İçinde oturup durumu düşünebileceğiniz bir barınak bulun. 
  Çevrenize göz gezdirin.Dünyadaki her yerin kendine has izleri vardır. 
  Fiziksel durumunuzu gözden geçirin.Yaralımısınız?İlave giysiye,yiyeceğe ve suya ihtiyacınız varmı? 
  Elinizde varsa malzemeyi değerlendirin.Herşey işinize yarayabilir. 
  Acele etmeyin.Bu yanlızca aklınızı daha karıştırır.Hatta malzemelerinizi kaybedebilirsiniz. 
  
  UNUTMAYIN ! İYİ BİR DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ DAİMA, GÜN IŞIĞINDA GECEYE GÖRE DAHA KOLAYDIR. 
  ________________________________________________
  
  Hiç şüphesiz ki doğa güzelliğinin ve gizeminin yanında; kendisinden yararlanmayı bilmeyenlere karşı maalesef son derece acımasızdır. Yapılan hataların ve tedbirsizliklerin bedeli çoğu zaman insan hayatı ile ödemiştir. Oysa yapılması gereken biraz psikolojik birazda beceriye dayalı tedbirler ile bu zor ve acımasız koşullar atlatılarak keyif alınabilmektedir. Başta doğaya saygılı olmaya dayanan bu tedbirler, doğa sporcuları tarafından bilinmeli ve uygulanmalıdır.
  
   
  
  Dağcılık, atıcılık, avcılık, kayak ve kampçılık gibi faaliyetlerde yiyecek, doğada yön bulma ve barınma konuları zaruret halinde başımıza gelirse ve biz bu konuda eğitimsiz isek o zaman işimiz zor olmakla beraber hayatta kalmamızda imkansız olabilir, bu vesile ile adım, adım doğada hayatta kalma sanatı ile ilgili açıklamaları ve pratik bilgileri izleyelim.
  
   
  
  Öncelikle ben konfordan uzak, mücadeleci bir hayat sürmek, kolaylıklardan uzak kalmak doğa ile bütünleşmek istiyorum diye devamlı olarak üzere insanın kendisini riske atmaması gerekir, çünkü hayatta kalmak isteyen bir kişinin artık zamanla işi kalmamış olup, sadece düşüncesi biran önce bu ortamdan kurtulup hayatta kalmaktır. Ne kadar zaman harcarsanız harcayın, eğer siz kendinizi zaman kavramından kurtaramıyorsanız o zaman sizin için moral ve ümit kalmamış, kolay pes edeceğiniz psikolojik durum oluşmuş demektir, onun için amaç hayatta kalmak olduğuna göre koşullar ne kadar kötü olursa olsun önemli olan yaşamaktır. Ölüm burnunuzun ucunda dahi olsa artık son nefesimi veriyorum deseniz dahi kendinize güven ne morali sakın ola elden bırakmayınız. Çünkü yaşamınız sizin kişiliğinize ve şansa bağlıdır.
  
   
  
  Şimdi sizlere en önemli konulardan bazılarını aktarmaya çalışacağım, diyelim ki doğada kayboldunuz bu avda, piknikte veya kamp yaparken olabilir, her nasıl olursa olsun örnekleri çoğaltabiliriz, tabii bu arada yaralı olduğunuzu da düşünerek olayı biraz daha zor hale getirecek olursak şimdi aktaracağım kuralları var gücünüzle hatırlayıp uygulamanız sizin yine siz olarak var olmanızı sağlayabilir. Evet kaybolduk ve yaralıyız öncelikle panik denilen olayın, çok kolay değil tabii ki unutmamamız gereken kesinlikle paniğe kapılmamamız gereken ilk husustur, panik devam ederde bu durumu üzerimizden atamazsak unutmayın ki bir çok ölümün başlangıcı paniktir. Böyle durumda sakin olup, mantıklı karar verip artı ve eksi alternatifleri düşünüp kurtulmamız için paniksiz ve sakin hatta bunları düşünürken öncelikle oturup sakinleşme ve panikten kurtulmak için yüze kadar saymamızda bizi rahatlatacaktır. Şimdi sıra kendinizde bulunan yaranın önemini tespit edip derhal imkanlarımız dahilinde müdahale ettikten sonra gözlerimiz ve beynimizle çevremizi kontrol edip, duruma hakim olmaya çalışmalıyız bu arada ihtiyaç duyabileceğiniz su, barınma, yiyecek, içecek için ilk çare ısınma, moral ve birilerine haber niteliği olacak işaret vermek için ateş yakmalıyız. Burada ateş yakıp moral tazeledikten sonra en önemli kısım benim Rus ruletine benzettiğim bir durum olan, oturup birilerinin gelmesini mi beklemek yoksa yola devam etmek midir, işte bu kararı en akıllıca siz vereceksiniz, onun için tekrar başa dönüp akıllı bir şekilde içinde bulunduğunuz ortamı değerlendirirken en iyi planı yapmalısınız, öncelikle nereye ulaşmak istediğinizi, şu anda nerede olduğunuzu, önünüzde ne gibi engellerin olduğunu düşünün ve kararınızı verin ve daha sonra acıkma ve susama hissi baş gösterdiğinde sakın ola büyük hayvanların peşinden koşmaya kalkmayın, sizi yoracak ve bitkin bir vaziyette belki de yakaladığımız hayvanı yiyemeden yaşama son vermemize neden olabilir, onun için yılan, balık, çekirge ve kurbağa gibi ufak hayvanlar ile karnınızı doyurmaya bakın, çünkü insan oğlu 7 gün açlıktan sonra düşünme duyusunda kayıplar olacağından mantıklı düşünme kavramı azalmış olacaktır. Bu karın doyurma ve su ihtiyacını karşılama işi göller ve dereler açısından en zengin yer olup, sizin keşfinize kalmıştır. Unutmayın ki doğa dere ve göller ile çok zengindir.Akar suların akış yönünü takip ettiğimiz sürece sizi bir yerleşim alanına götürecektir.
  
   
  
  Hayatta kalma ve yaşamınızı sürdürmek için ateşin büyük rolü vardır. Neden diyecek olursanız, sizi rahatsız eden sivrisinek ve diğer haşerelerden ateşin dumanı sayesinde kurtulabilirsiniz


Yazı SERDAR KILIÇ
Survivor ne kadar gerçekçi?
Son günlerde, ekranda, bir "Survivor" fırtınası esiyor. Bu program hakkındaki fikirlerimi aktarmadan önce, işin biraz detayına inerek, "survival" sözcüğünün ne anlama geldiğini açıklamak istiyorum. "survival", hayatta kalmak demektir. Yani zorlu doğa koşullarında; helikopter, uçak veya gemi kazaları sonucunda ıssız bir adaya düştüğümüzde, fiziksel olarak hiç alışık olmadığımız bir coğrafyanın üzerinde hayatta kalma mücadelesidir. Bunu, tam bir ölüm-kalım mücadelesi olarak görebilmemiz için; kişinin, psikolojik ve fiziksel yardım almadan, o coğrafyadan ve negatif ruh hâlinden kurtulmaya çalışması gerekir. İşte bunu yapabilen bir insan, "survivor (sağ kalan)" olur. Kişinin her anını kameraya çeken teknik bir ekibin var olduğu, yarışmacıların hayatı riski bulunmadığı bir oyuna; "Survivor" yerine, başka bir isim verilmesi daha mantıklı olacaktır.
Issız bir adaya düşersek, ne yapmalıyız?
Bir dağda, bir adada mahsur kaldığınızda ya da çok ciddi bir trafik kazası geçirdiğinizde; yapmanız gereken temel bir şey vardır: En hızlı biçimde sakinleşmeye çalışmalısınız. Yaşadığınız travma sonucunda, korkmanız normaldir. Sonuçta korku, insanın, hayatta kalmasını sağlayan önemli güdülerinden biridir. Mağara adamı bile, korktuğunda, korku duyduğu nesneden kurtulmaya çalışmanın yollarını aradı ve bu duygusu, onu hayatta tuttu. Dolayısıyla, siz de, korkularınızla yüzleşmekten çekinmeyin ve onlardan, olabildiğince çabuk kurtulun. Zira korku paniğe, panik de ölümcül hatalara neden olur. Kendinizi biraz toparlayıp planlar yapmaya başlarsanız, moral kazanırsınız. Moral kazanmaya başladığınızda ise, yüzünüz güneşin doğduğu yöne dönecek, güneş de hayatınızı kurtaracaktır. Doğayı ve onun kurallarını anlayabilirseniz, daha az korkar, daha az paniklersiniz. Bunu, asla unutmayın.
Hayat kurtaran mucize: Bambu
Tropik bir coğrafyada kaybolan biri, bambu bitkisi sayesinde hayatta kalabilir. Nemli bölgeleri seven bu bitki, tropik bölgelerde yoğun olarak bulunur. Bambu, muazzam bir su kaynağıdır. Zira boğumlarının hemen üst kısmına açacağınız bir delik, içindeki suyu içmenize yardımcı olur. Ayrıca, besin değeri de oldukça yüksektir. Birçok bambuyu, doğrudan yiyebilirsiniz; ancak bazı türleri, içeriğinde zehir barındırabilir. Dolayısıyla, bulduğunuz bambuları ateşte kısa süreliğine tutarak, zehrini öldürebilirsiniz. Birçok canlı, bu bitki sayesinde yaşamını devam ettirebilir. Özellikle insan türü; bambuyu, kendi becerileri ölçüsünde, daha işlevsel olarak kullanmıştır. Yerli kabileler, yere çaktıkları kalın bambular üzerine, sağlam evler inşa etmişlerdir. Bu özel bitkinin yararları, saymakla bitmez. Çatıya kiremit şeklinde uzunca dizdiğiniz bambular, yağışlı havalarda kuru kalmanızı sağlarken; çatı saçaklarına yerleştirilecek bambudan yapılma silindir kaplar ise, su toplamanıza yardımcı olacaktır. Çok zorunda kaldığınız durumlarda, bu mucizevi bitkiden; bardak, tabak, pişirme kapları yapabileceğiniz gibi, dış kabuğunun hemen altındaki ince lifli tabakayı yün eğirir gibi ördüğünüzde, oltada kullanabileceğiniz sağlam iplere sahip olursunuz. Bambunun, yemeğin lezzetini arttırabileceğini tahmin edebilir miydiniz? Evet, balık ya da karides gibi deniz canlılarını, delikleri kapatılmış taze bambuların içinde ateşe koyduğunuzda, çok lezzetli buğulamalar yapabilirsiniz.
Hayatta Kalmak İçin Yapmanız Gerekenler
• Hayal kurun. Bu, daha moralli ve kontrollü olmanızı sağlar.
• Asıl amacınızın hayatta kalmak olduğunu unutmayın. Bu durumdan kurtulduktan sonra, yapacaklarınızın planını yapın.
• Sağlığınızı ve enerjinizi, tasarruflu kullanın. Hastalık ve sakatlık, yaşama şansınızı azaltır.
• Açlık ve soğuk, verimliliğinizi azaltır. Her ikisini de asgari seviyede tutun.
• Normal hayatınızda yemediğiniz besinleri yemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak, bu besinleri başlangıçta azar azar tüketerek, metabolizmanızı alıştırmalısınız.
• Karnınızı doyurmak zorunda değilsiniz. Bir insan; nefes almadan üç dakika, su içmeden üç gün, yemek yemeden üç hafta yaşayabilir.