Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

KAYISI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TARIM TAKVİMİ

0 yorum



O C A K : 

 Tarla şartlarında herhangi bir uygulama yapılmamaktadır. 


Ş U B A T : 

Gelişmiş ağaçlar için çukur kazarak gübre uygulaması

Ağaç tacı alçak ağaçlar için gübre uygulama yöntemi


 -Şubat ayının 3.cü haftasından sonra toprak tahlil sonuçlarına göre azotlu gübrelerin 2/3 lük kısmı taç izdüşümüne, toprak tahlili yapılmamış ise kireçli topraklarda Amonyum Sülfat gübresi tercih edilerek (uygulanacak miktar yaş başına 100 gr. üzerinden hesaplanır ve 2/3’ü alınarak) verilmelidir. 
 -Şubat ayı sonunda iklim koşulları uygun ise fidan dikimi yapılabilir. 
 -İklim koşullarına bağlı olarak Kayısıda Yaprak Delen ve Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığı için pembe tomurcuk döneminde ilaçlama yapılır. Yaprak delen hastalığına karşı (dormant dönemde 100 Lt.suya 400 gr. Bakıroksiklorür) %50 Bakırlı Preparat veya %1’lik bordo bulamacı uygulanır. 


M A R T : 



 -Şubat ayının içerisinde gübreleme yapılamamış ise toprak tahlil sonuçlarına göre azotlu gübrelerin 2/3 lük kısmı taç izdüşümüne, toprak tahlili yapılmamış ise kireçli topraklarda Amonyum Sülfat gübresi tercih edilerek (uygulanacak miktar yaş başına 100 gr. üzerinden hesaplanır ve 2/3’ü alınarak) verilmelidir. 
 -Şubat ayı içerisinde hava koşulları nedeniyle fidan dikimi yapılamamış ise fidan dikimi yapılabilir. 
 -Ilıman bölgelerde sert çekirdekli meyveler çiçek açabileceğinden erken donlara karşı önlemler alınmalıdır. 
 -Yabancı ot mücadelesi için toprak işlemesi yapılır. 
-İklim koşullarına göre Şubat ayında ilaçlama yapılmamış ise Kayısıda Yaprak Delen ve Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığı için pembe tomurcuk döneminde ilaçlama yapılır. Yaprak delen hastalığına karşı (dormant dönemde 100 Lt.suya 400 gr. Bakıroksiklorür) %50 Bakırlı Preparat veya %1’lik bordo bulamacı uygulanır.
 -Kayısıda Monilya hastalığına karşı ruhsatlı ilaçlar kullanılarak % 5-10 çiçek açtığında birinci, % 90-100 çiçek açtığında ikinci ilaçlama yapılır. 
 -Kayısı, Kiraz, Vişne ve Elmalarda yaprak büken için pembe tomurcuk döneminde, ilaçlama yapılır. 


 N İ S A N : 

 -Kayısı bahçelerinde iklim şartları nedeniyle Mart ayında toprak işlemesi yapılmamış ise yabancı ot mücadelesi amacıyla toprak işlemesi yapılabilir. -İklim koşullarına bağlı olarak Mart ayında yapılmamış ise Kayısıda Monilya hastalığına karşı ruhsatlı ilaçlar kullanılarak % 5-10 çiçek açtığında birinci, % 90-100 çiçek açtığında ikinci ilaçlama yapılır.
 -Kayısıda meyvelerin kürkü sıyırma döneminde (meyve zeytin çekirdeği büyüklüğünde) Yaprak delen (Çil) hastalığına karşı ruhsatlı fungusitlerle ilaçlama yapılır. 
 -Meyve bahçelerinde geniş yapraklı yabancı otlar 4-6 yapraklı olduğunda uygun herbisitlerle mücadelesi yapılır. 
 -Meyve hortumlu böceğine karşı ilaçlama yapılır. 
 -Erik koşnili zararlısına karşı kışlık nimfler ergin döneme geçmeden önce yazlık bitki koruma ürünleri ile ilaçlama yapılmalıdır. 
 -Kayısılarda yazıcı böceklerin 1. döl zararına karşı kültürel önlemler alınmalıdır. Kuru dalların budanarak ortamdan uzaklaştırılması, zarar görmüş dalların imha edilmesi gerekir. Nisan ayında ağaçlara taze veya solmuş dallar tuzak olarak asılmalı ve parazit çıkışı olduktan sonra (tuzak dallarda talaş çıkmaya başlar başlamaz) toplanıp yakılmalıdır. 


 M A Y I S : 

 - Mayıs ayının ilk haftasında toprak tahlil sonuçlarına göre azotlu gübrelerin 1/3 lük kısmı taç izdüşümüne verilmelidir. Toprak tahlili yapılmamış ise kireçli topraklarda Amonyum Sülfat gübresi tercih edilerek (yaş başına 100 gr. üzerinden hesaplanarak 1/3’ü alınmalı) verilmelidir. 
 -Şekil budaması yapılmamış fidanlarda taçlandırma budama, uç alma gibi işlemler yapılır.
 -Mayıs ayında yağışlar yeterli değil ise ilk sulama yapılır. -Kayısılarda 1. döl yazıcı böcek zararlısına karşı kültürel önlemler alınmasına devam edilir.
 -Kayısılarda hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve bir önceki kullanılan ilacın etki süresine bağlı olarak Yaprak delen (çil) hastalığına karşı ilaçlama yapılabilir. 
 -Kayısılarda bir yıl öncesinde bulaşık olan bahçelerde şeftali güvesine karşı 1.ilaçlama yapılır. Monitör amaçlı Feromon tuzakları asılmamış ise meyve fenolojisine bakılarak (meyve çekirdek kabuğu sarıdan hafif kahverengiye döndüğünde) meyvenin tatlanıp sulanmaya başladığı dönemde uygulanır.
 -Kayısı bahçelerinde Capnodis erginlerine karşı ruhsatlı ilaç bulunmadığından kültürel önlemlerin alınması gerekmektedir. Kültürel önlemler olarak sabahın erken saatlerinde ve akşamüzeri gövde ve kök boğazındaki erginler toplanarak yok edilmelidir. Fidanlar sarsılarak yere düşen erginler toplanmalıdır. Koyu renkli giysiler asılarak içerisine saklanmak için gelen erginler toplanarak yok edilmelidir. Ağaç altlarında erginlerin kolayca saklanabileceği yüksek boylu ot v.b. bulundurulmamalıdır. Genç ağaçların taç izdüşümüne kırık buğday serpilerek kuşlara beslenme ortamı oluşturulmalı ve aynı zamanda Capnodis zararlısını yemeleri sağlanmalıdır. Su ve gübrelemeye dikkat edilerek ağaçlar kuvvetli bulundurulmalıdır. Kabuklu bit problemi olmayan yerlerde ağaçların gövdesine kireç badanası yapılarak erginlerin yumurta bırakması engellenmelidir.
 -Kayısı bahçelerinde geniş yapraklı yabancı otlar 4-6 yapraklı olduğunda uygun herbisitlerle mücadelesi yapılır. 
 -Meyve hortumlu böceğine karşı görüldüğünde mücadele eşiğinde ise ilaçlama yapılır. 
 -Erik koşnili ve Kahverengi koşnil zararlılarının yoğun olduğu bahçelerde ilk nimf (yavru) çıkışları takip edilerek ilk çıkıştan 
15-20 gün sonra (hareketli nimflerin çıkış oranı %60’a ulaştığında) ilaçlama yapılmalıdır. 


 H A Z İ R A N :

 -Kayısılarda Yaprak biti ve yaprak büken görüldüğünde mücadele eşiğinde ise ilaçlama yapılır. 
 -Kayısılarda Kırmızı örümcek, Erik koşnili, Kahverengi koşnil ve Virgül kabuklu bitine karşı görüldüğünde ilaçlama yapılır. 
 -Erik koşnili ve Kahverengi koşnil zararlılarının yoğun olduğu bahçelerde ilk nimf (yavru) çıkışları takip edilerek ilk çıkıştan 15-20 gün sonra (hareketli nimflerin çıkış oranı %60’a ulaştığında) ilaçlama yapılmalıdır. 
 -Kayısılarda bir yıl öncesinde bulaşık olan bahçelerde şeftali güvesine karşı 2.ilaçlama yapılır. İlaçlamada 1. ilacın etki süresi gözetilir. 
-Kayısı bahçelerinde Capnodise karşı kültürel önlemlerin uygulanmasına devam edilir. 
 -Kayısı bahçelerinde Ağustos böceğine karşı kültürel önlemler uygulanır. Toprakta ilk ergin çıkışı görüldüğünde ağaç dipleri yüzeysel olarak (5-10 cm. derinliğinde) sürülmelidir. Yumurta bırakma sürecinde kuru kavak dallarını tercih ettiğinden soyulmuş kavak dalları toprağa sokularak yumurta bırakması sağlanmalıdır. Yumurta açılmadan önce (Eylül ayı) yumurta bırakılmış kavak dalları ve yabancı otlar bahçeden uzaklaştırılmalıdır. 


 T E M M U Z : 

 -Kayısılarda Kırmızı örümcek, Erik koşnili, Kahverengi koşnil ve Virgül kabuklu bitine karşı görüldüğünde mücadele eşiğinde ise ilaçlama yapılır. 
 -Kayısı bahçelerinde Capnodise karşı kültürel önlemlerin uygulanmasına devam edilir. 
 -Kayısılarda yazıcı böceklerin 2. dölüne karşı kültürel önlemler alınmalıdır. Kuru dalların budanarak ortamdan uzaklaştırılması, zarar görmüş dalların imha edilmesi gerekir. Nisan ayında ağaçlara taze veya solmuş dallar tuzak olarak asılmalı ve parazit çıkışı olduktan sonra (tuzak dallarda talaş çıkmaya başlar başlamaz) toplanıp yakılmalıdır. 
 -Kayısı bahçelerinde Ağustos böceğine karşı kültürel önlemler uygulanır. Yumurta bırakma sürecinde kuru kavak dallarını tercih ettiğinden soyulmuş kavak dalları toprağa sokularak yumurta bırakması sağlanmalıdır. 


 A Ğ U S T O S :

 -Kayısılarda 2. döl yazıcı böcek zararlısına karşı kültürel önlemler alınmasına devam edilir.
 -Kayısı ağaçlarında kırmızı örümcek görülüyorsa mücadeleye devam edilir. 
 -Kayısı bahçelerinde Capnodise karşı kültürel önlemlerin uygulanmasına devam edilir. 
 -Kayısı bahçelerinde Ağustos böceğine karşı kültürel önlemler uygulanır. Yumurta bırakma sürecinde kuru kavak dallarını tercih ettiğinden soyulmuş kavak dalları toprağa sokularak yumurta bırakması sağlanmalıdır. 


 E Y L Ü L : 

 - Ağustos böceği yumurtaları açılmadan önce Eylül ayında yumurta bırakılmış tuzak kavak dalları ve yabancı otlar bahçeden uzaklaştırılmalıdır. 
 -Meyve bahçelerinde Capnodise karşı kültürel önlemlerin uygulanmasına devam edilir.
 -Uygun gübreleme yapmak için toprak tahlili numunesi alınır. -Sonbahar dikimi yapılacaksa fidan çukurları açılır. 


 E K İ M : 

 -Uygun gübreleme yapmak için toprak tahlili numunesi alınır.
 -Sonbahar dikimi yapılacaksa fidan çukurları açılır. 


 K A S I M :

 -Ağaçların taç izdüşümüne çiftlik gübresi uygulanarak toprağa karıştırılır.
 -Toprak tahlili sonuçlarına göre suni gübre uygulaması yapılır. (Fosforlu gübre, Potaslı gübre ve Kükürtlü gübreler)
 -Kayısılarda yaprakdelen, bakteriyel dal yanıklığı ve Cytospora kanserine karşı yaprakların % 75’ i döküldüğü dönemde ilaçlama yapılır. Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığına karşı %3 ‘lük bordo bulamacı kullanılmalıdır. Yaprak delen hastalığına karşı (dormant dönemde 100 Lt.suya 800 gr. Bakıroksiklorür) %50 Bakırlı Preparat uygulanır. 


 A R A L I K : 

 -Ağaçların taç izdüşümüne çiftlik gübresi uygulanarak toprağa karıştırılır. 
 -Toprak tahlili sonuçlarına göre suni gübre uygulaması yapılır. (Fosforlu gübre, Potaslı gübre ve Kükürtlü gübreler)
 -Kayısılarda yaprakdelen, bakteriyel dal yanıklığı ve Cytospora kanserine karşı yaprakların % 75’ i döküldüğü dönemde ilaçlama yapılır. Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığına karşı %3 ‘lük bordo bulamacı kullanılmalıdır. Yaprak delen hastalığına karşı (dormant dönemde 100 Lt.suya 800 gr. Bakıroksiklorür) %50 Bakırlı Preparat uygulanır. 

 BORDO BULAMACININ HAZIRLANMASI 

     100 Lt ve 50 Lt lik (madeni olmayan) iki kaba ihtiyaç vardır. Küçük bir kapta 1,5 Kg lık sönmemiş kireç az su ile öndürülür.100 litrelik kabın içerisine süzülerek konur ve su ile 50 litreye tamamlanır. Kirecin içerisinden çıkan taş miktarı kadar kireç söndürülüp 100 litrelik kap içerisindeki kireçli suya ilave edilir.50 litrelik plastik kap içerisine 3 Kg Göztaşı konarak eritilir Göztaşılı su 100 litrelik kireçli su üzerine yavaş yavaş dökülerek tahta sopa ile karıştırılır. Böylece 100 litrelik (%3 lük) Bordo Bulamacı hazırlanmış olur. Şayet sönmüş kireç kullanılacaksa göztaşı ile aynı miktar yani 3 Kg kullanılmalıdır. Kullanılacak alet 1 tonluk ise 30 Kg Göztaşı ve 15 Kg Sönmemiş kireç veya (30 kg sönmüş kireç) kullanılmalıdır. Hazırlanan Bordo Bulamacı süt mavisi bir renkte olmalıdır. Arzu edilen kalitede olup olmadığı kırmızı turnusol kâğıdı veya passız çivi 4-5 dakika Bordo Bulamacı içinde tutularak anlaşılır. Kırmızı turnusol kâğıdı mavi renge dönerse veya çivi olduğu gibi çıkarsa Bordo Bulamacı iyi bir şekilde hazırlanmış demektir. Çivi kızıl renk alırsa bir miktar daha kireç söndürülerek ilave edilmelidir. Hazırlanmış fakat çeşitli sebeplerden kullanılmayan Bordo Bulamacının 10-15 gün muhafaza etmek için 100 litre Bordo bulamacına 200 gram şeker veya 1 litre yağı alınmış süt katılmalıdır. İlaçlamalarda yüksek basınçlı motorlu pülverizatörler kullanılmalı bütün dallar ıslanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır.


Kaynak:
 Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü