Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Süs lahanası ( Brassica Oleracea Var. Acephala )

0 yorum


Süs Lahanası Yetiştiriciliği
( Brassica Oleracea Var. Acephala )

- Cruciferae familyasının bir üyesidir.

- Otsu bir bitkidir.

- 10-30 santimetreye kadar boylanabilir.

- Bir merkezden dışarı doğru açılan, sarmal biçimde uzanan, düz kenarlı, ince saçaklı ve derin dişli yapraklı olmak üzere üç çeşidi vardır.

- Yaprakları pembe, mor, lila, sarı, krem, yeşil ve karışık renklerde olabilir.

- Çiçekleri salkım şeklindedir. Dikiminden sonra ilk yıl açmaz. İkinci yılında, yaz sonu sonbahar başında gösterir çiçeklerini. Bu çiçekler sarı renklidir. Ancak süs lahanası çiçeğinden çok, yapraklarının güzel görüntüsü için tercih edilir.

- Üretimi tohumla olur. Tohumlar haziran temmuz aylarında ekilir. Üzerine ince bir kapak atılır. Tohumlar derine gömülmemeli, üzerine sadece hafifçe toprak serpilmelidir. 8- 15 °C’de çimlenir. Tohumlar iç mekanlarda ise son donlardan 4-6 hafta önce yastıklara ekilir. Sonra havaların dona çekmeyeceği dönem gelince, fideler tarhlarda hazırlanmış yerlerine dikilir veya ilkbahar başlarında doğrudan doğruya bahçedeki yerlerine alınır.

- Hazır bitkilerin dikim zamanı ekim kasım aylarıdır. Dikim yaparken aralıkları 25-40 santimetre civarında olması idealdir.

Genellikle park ve kavşaklar gibi peyzaj alanlarında kullanılan güzel görünümlü bir lahana
varyetesidir.
Bir yıllık veya iki yıllık, 10- 30 cm boyunda otsu bir bitkidir. Dıştaki yapraklar dumanlı yeşil, ortadaki yapraklar kırmızı, mor, beyaz, veya sarı renkli, yuvarlak, kenarları ise kıvrıktır.

Yaprakları gerek form gerek renk bakımından daha güzel olduğundan, genelde çiçekleri için değil, yaprakların hoş görüntüsü için yetiştirilir.


Güneşli, aydınlık yerlerde ve ılıman - soğuk iklimlerde yetişir. Sıcaktan hiç hoşlanmaz. Çok sıcak yerlerde görüntüsü iyi olmaz.

Çünkü yapraklar ancak sıcaklığın 15 °C 'nin altına düşmesi halinde renklenmeye başlar. Minimum sıcaklık - 20 C dir

Süs lahanaları derin hafif kireçli, besin maddelerince zengin toprakları tercih eder. Toprakları orta derece nemli tutulmalıdır.

Özellikle renklenme başladıktan sonra azotlu gübreleme yapılabilir. Ama yetersiz gübreleme de yapraklarda sararmalara yol açar.

Süs lahanalarında budamaya gerek yoktur, sadece kuruyan ve sararan dış yapraklar, bitkiden koparılarak uzaklaştırılır.

Geç sonbahar ve kış aylarında yazlık çiçeklerden sonra çiçek parterlerinde, halı tarhlarında değerlendirilir. Düzenli geliştiği için değişik şekil ve motiflerin yaratılmasında kulllanılabilir.









Fidesi