Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kırklareli Yöresel Yemekleri

0 yorum

Plaska


Yarım kilo pırasa
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı yoğurt
4 su bardağı iri çekilmiş mısır unu
1 çay kaşığı karbonat

Orta boy bir fırın tepsisi yağlanır. Pırasanın koyu yeşil veya çok sertleşmiş kısımları ayrılıp, kalan kısımları soğan çenter gibi kıyılır. 1 tatlı kaşığı tuzla beraber güzelce ovulur. Bu arada pırasanın yumuşadığını ve su saldığını göreceksiniz. Bu suyu atmıyor, kullanıyoruz. Ovulmuş pırasanın üzerine zeytinyağı, yoğurt, mısır unu, karbonat ve yarım tatlı kaşığı tuzu ilave edilir. Tüm malzemeyi tahta bir kaşıkla karıştırılır. Karışım bulamaç kıvamına gelince yağlanmış tepsiye boşaltılır. Sıcak fırının orta rafında 1 saat kadar pişiriyoruz. Nar gibi kızarmasını bekleyip, ılık servis ediyoruz.

Kuzu Kapama


Malzemeler:
6 parça kuzu eti
1 demet taze soğan
2 kıvırcık salata
5 diş sarımsak
1.5 yemek kaşığı tereyağı
1su bardağı su
tuz

Hazırlanışı:
Bir tavada yağ eritilir, etlerin altı üstü çok az kızartılır ve bir tepsiye alınır. Soğanların yeşil tarafları ve kıvırcıklar doğranır. Tepsideki etlerin üzeri bu yeşilliklerle kapatılır. Su, sarımsak ve tuz ilave edilerek kısık ateşte 45 dakika pişirilir.


Kırklareli Poaçası

1 su bardağı ılık süt 
1 paket (42 gr) yaş maya 
Yarım su bardağı sıvıyağ 
Aldığı kadar un 
Tuz 


Üzeri için: 

1 yumurta sarısı 
1 çay kaşığı susam 
1 çay kaşığı çörekotu 

1. Mayayı ılık sütle ezip iyice karıştırın ve kabarana kadar bekletin. Unu hamur yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın. Mayalı süt, sıvıyağ ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bezle örtün. Ilık ortamda hamur 2 misli kabarana kadar yarım saat bekletin. 
2. Hamurdan yumurtadan biraz daha büyük parçalar koparıp bezeler hazırlayın. Her bir bezeyi tezgâhın üzerinde elinizle yuvarlayıp uzatın ve iki yöne doğru bükün. Hamuru kendi etrafında sarıp uçlarını kıvırın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Mayalanması için 10-15 dakika daha bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörekotu serpip önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.


Pırasa Böreği 

1 kg pırasa 
2 çorba kaşığı domates salçası 
3 çorba kaşığı sıvıyağ 

Hamur için: 
500 gr un 
Su 
Sıvıyağ 
Tuz 

1. Pırasaları temizleyin. Yıkayıp küçük küçük doğrayın. Tavada sıvıyağı kızdırıp pırasaları ilave edip yumuşayana kadar kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Tuzunu ilave edip tavayı ocaktan alın. 
2. Unu hamur yoğurma kabına alın. Tuz ekleyip harmanlayın. Azar azar su ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurdan 10 tane beze hazırlayın. Tezgâha un serpip bezeleri tepsiden biraz daha büyük olacak şekilde açın. Tepsiyi yağlayın ve yufkaları aralarına yağ sürerek üst üste yerleştirin. Hazırladığınız pırasalı malzemeyi en üste yayıp hamurun dışa taşan kenarlarını içe doğru kıvırın. Yufkanın kenarlarına sıvıyağ sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirin. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.