Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Aslan Ağzı(kurtağzı)

0 yorum

Sıracagiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz Havzası ülkeleri olan Aslanağzılar, Kuzey Yarımküre'nin pek çok yerin de yetiştirilmektedir. Aslanağzılar, sürgünleri dikine gelişip 20120 cm. kadar boylanabilen bir ya da iki yıllık otsu bitkilerdir. Ancak bu bitkiye bir yıllık bitki işlemi uygulanmakladır. Bodur, orta ya da yüksek boylu türlerinden pek çok melez çeşitleri elde edilmiştir. Uzun şeridimsi hoş görünüşlü yaprakları ile yaz aylarında sarı, turuncu, kızıl, kırmızı, pembe ve mor renkler ile bu renklerin çeşidi tonlarını taşıyan ve 40'ın üzerinde renk tonuyla açan hafif ama hoş kokulu ilginç çiçekleri vardır. Bitkinin sürgünlerinin ucunda başak şeklinde alttan başlayıp üste doğru açan çok sayıdaki çiçekleriyle oynamayı çocuklar çok severler. Bu çiçeklerin taçyaprakları parmakların arasına alınıp sıkıldığında "canavar ağzı" gibi açılır ve bırakıldığında yeniden kapanır. Bodur aslanağzı bitkileri 1025 cm., orta boyluları 4560 cm. ve yüksek boylu olanları 90120 cm. kadar olabilirler. Bodur aslanağzılar çiçek tarhlarında, orta ve yüksek boylu olanları bahçe bordürlerde çok güzel dururlar. Aslanağzılar kesme çiçek olarak buket ve çelenklerde kullanılır.
Faydası : Balgam söktürür. Bronşit’te rahatlık verir.
Çok fazla türü yoktur. Sadece çeşitli melezleri vardır. Bu melezlerin renkleri değişiklik gösterir. Çiçekleri büyük, renkleri zengin ve gösterişlidir. Bodur ve uzun çeşitleri vardır. Yıllık, iki yıllık ve ömürlük olan cinsleri vardır. Tohum kullanılarak üretimi sağlanır. Eylül ve Mart aylarında ekilebilir. Aynı yıl içerisinde çiçek açarlar. Arsızdırlar, çabuk çoğalırlar. 

Toprak: Çürümüş gübre ile karıştırılmış toprak bitki için faydalıdır.
 Su: Kış dönemlerinde çok az su verilmelidir. Yapraklara ılık ve kireçsiz su püskürtülmeli, toprağı devamlı nemli tutulmalıdır. Su dipte birikmemelidir. 
 Işık: Gelişme dönemlerinde yarı aydınlık, nispi nemi yüksek bir ortam ister.
Sıcaklık: Kış dönemlerinde ılık bir ortamda bulunmalıdır. Güneşten hoşlanır. 
Gübre: Çiçeklenme döneminde haftada bir verilmelidir
-Ekim zamanı ocak-mart
-Çiçeklenme Haziran -ekim
-Çok yıllık bitki


İstekleri ve Üretimi
Aslanağzı bitkisi güneşli yerleri; zengin, geçirgen, kumlu ve hafif kireçli toprakları sever. Kısmen gölgeli yerlere de dayanabilen aslanağzılar makul düzeyde sulanır. Tohumuyla çoğaltılan bitkinin erken dönemde ve aynı boyda üretilmesi için tohumlarının 12 hafta süreyle buzdolabında 2-4 derece sıcaklıkta soğuklandırılması gerekir. Bitkinin bu işlemi görmüş tohumları, ilkbahar başında sıcak yastıklara ekilir, iki hafta içinde çimlenen bitki gelişince, mayıs ayı içinde bahçelerimizdeki yerlerine şaşırtılarak 15-30'ar cm. aralıklarla dikilir. Yaz mevsimi boyunca bir-iki kez gübrelenmesi ve bol çiçek açmaları için uç alma işlemi uygulanması aslan ağızları iyi gelir.














Aslan Ağzı Fidesi