Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Roka Çeşitleri

0 yorum
































































































Asrok Roka Çeşidi
















Çeşit Özellikleri :
Sonbahar ve ilkbahar devrelerinde yetiştirilebilen, deniz kıyısında, genellikle ılık iklimleri seven bir çeşittir.

İstanbul Rokası

Çeşit Özellikleri :
Yaprak kenarları hafif dişli,aromatik bir bitki,boltinge kaçması yavaştır.
Karakteristik Özellikleri :
- Erkencidir
- Sofralıktır
- Cam serada yetiştiricilik için önerilir
- Plastik serada yetiştiricilik için önerilir
- Tarlada yetiştiricilik için önerilir




























Geniş ve uzun koyu yeşil yapraklıdır.


Kendine has ve iştah açıcı bir tadı vardır.


Koyu yeşil renkte olup, geniş yapraklı bir üründür. Çabuk tohuma kalkmayan tek yıllık bir çeşittir.Baharlı olması mutfakların vazgeçilmez bir yeşilliğidir.Bu özelliklerinden dolayı pazarda aranan bir çeşit olup sevkiyata uygundur. Arzuman Tohumculuk üretimidir.
Ekim Derinliği:
0,5- 1 cm.
Sıra Üzeri Ekim Mesafesi:
Serpme
Sıra Arası Ekim Mesafesi:
20 — 22 cm
Tahmini Çimlenme Günü:
8-10 Gün

Olgunlaşma günü ortalama 30-32 gündür. Hasat periyodu 70 — 80 gündür.
Ekim zamanı İlkbahar, Sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.




Roka Faydaları

Roka baharat bitkileri arasında en faydalı olanlardan birisidir. Latincesi Diplotaxis Tenuifolta olan bu Roka ülkemizde İstanbul ve Ege civarında yetişmektedir. Rokka olarakta bilinen bu bitki yaprakları taze olarak ve genellikle salata şeklinde yenilir. Vitamin yönünden zengin olan Roka’da A,B1,B2 ve C vitaminleri bulunur.

Rokanın Faydaları;
İdrarı bollaştırır, kanı temizler.
Vücutta sebepsiz ağrı oluşumunu önler.
İştahı açar, mide salgılarını düzenler.
Vücuda dinçlik verir.
Erkeklerde cinsel istek arttırıcı olarak etkilidir.



Bengi roka çeşidi





















Geniş uzun yapraklı, yaprak rengi koyu yeşil, yaprak üst yapısı oval alt kısımlarına doğru dişlidir. İlkbahar ve sonbahar ekimi yapılmaktadır. Aromalı bir tadı vardır. Taze tüketimi yapılmaktadır.




Roka yetiştirme

Evinizin balkonunda,bahçesinde ,apartmanınızın bahçesinde rahat bir şekilde sebzeleri kendiniz yetiştirebilirsiniz.Tohum çimlendirme yöntemleri aşağıda belirtilmiştir.

Tohum Çimlendirme Yöntemleri

1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.

2- Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz.