KIRMIZI BİBER

0 yorum


1-2 Yıllık
0,2-1 m
6-9 Aylar
Ba, Se, Ho
Meyveleri

B) Kırmızı Biber Spanischer Pfetter Capsicum annuum L.

Türk biberi
Macar biberi
Hint biberi

Drugları: Kırmızıbiber meyvesi; Capsici fructus

Kırmızı biber meyvesi genellikle sebze olarak tüketilir ayrıca baharat olarak kullanmak için tozu elde edilir ve de Homeopati?de genellikle Kırmızıbiber kullanılır.

Giriş: Kırmızıbiberden zamanla çok çeşitli biber türleri yetiştirilmiştir. Capsicum annuum grossum bu türden bilinen ve çok kullanılan Carliston ve Sivri biber türleri elde edilmiştir. Diğer üç türden ise Kırmızıbiberin tozu elde edilir. Bunlar C.a.var.longum, C.a.var. glabriasculum ve C.a.var.minimum?u sayabiliriz.Birleşimindeki maddeler Acı biberinkinden daha az kalitelidir, çünkü daha az Capsaicinoidler içerir.Bunun haricinde diğer maddeler hemen hemen aynıdır.

Kullanılması: Kullanışı hemen hemen aynıdır fakat bu tür genellikle baharat olarak kullanılır.

Homeopati?de: Homeopati?de genellikle Kırmızıbiber kullanılır.10gr Kırmızıbiber tozundan bir şişeye konarak üzerine 90ml %70?lik alkol ilave edilerek 4-6hafta bekledikten sonra süzülerek Homeopati?de tentür elde edilir. Bu tentürde aynı Acı biber tentürü gibi kullanılır.

Hastalığın Belirtisi(Semptom):

Yan Etkisi: Bilinen bir yan tesiri yoktur.
Geniş bilgi için Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp ismli kitabımızda mevcuttur.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir’i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler


KIRMIZI BİBERİN FAYDALARI
Acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde ”kapsaisin”in, kanser başta olmak üzere
birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğu belirlendi.
Yapılan araştyırma sonuçlarına göre; kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan ”Kapsaisin” maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğu,ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P- maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor. Ayrıca kırmızı biberin kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı biber zayıflatıcı etki de gösteriyor”
Bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biber de görüldüğü,kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki faydalı etkilerini gösteren birçok temel çalışmanın mevcuttur.
ülkemizin araştırmacıları kırmızı biberle ilgili konuya yeterli derecede ilgi göstermemiş ve bu konuda sınırlı sayıda çalışma yapılmış. Uzakdoğu ve batılı araştırmacılar bu konuda daha fazla araştırmaya yer vermişler. Halbuki biber üretimi ve tüketiminde ülkemiz eşsiz. Bu çalışma ile amacımız ülkemiz araştırmacılarının, halkımızın ve kamuoyunun dikkatini bilimsel veriler ışığında kırmızı biber üzerine çekmektir.”

KANSERİ ÖNLÜYOR
Geçtiğimiz yıllarda ABD’de bilim adamları tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, kırmızı biberin içinde etkin olarak bulunan ve acılığını veren bir maddenin, prostat kanseri hücrelerinin ”intiharına” neden olduğunu ortaya çıkarılmıştı.
Los Angeles’teki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde ”kapsaisin”, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağladıklarını anlatan Yılmaz, araştırmada, laboratuar farelerine nakledilen kanserli insan prostat hücrelerinin yüzde 80′inin ”kapsaisin” karşısında imha olduklarının ortaya çıktığı kaydedilmişti.
Kapsaisinin, insanlarda kanserli prostat hücre kültürleri üzerinde, yayılmayı önleyen güçlü etkisi bulunduğunu söyledi. Ve diğer bilgiler ( mutlaka okuyun)
Kırmızı Biber (Capsicum annuum)
Türkçe Diğer isimleri :Arnavut biberi – Burç – İsot – Hint biberi – Sibyi – Türk biberi – Macar biberi – Murç

Ana Vatani Orta Amerika Yetiştiği bölgeler Urfa, Maras, Gaziantep çevresinde baharat maksatlı tarımı yapılır.
Kolombus’un yanındaki İspanyol Dr. Chanca Amerika’ya 2. sefer sonunda biberi 1514 yılında İspanya’ya getirmiş ve buradan hızla diğer yerlere yayılmıştır. İspanyadan Afrika’ya oradan da Türkiye ye gelmiştir. Matthiolus ödeme karsı, Moğollar ateş düşürmek için kullanmıştır. Macarlar biberi 17. yüzyılda Türklerden öğrendiklerinden Türk biberi diye de anılır.
Sıcağı ve bol güneşi sever. 50 ye yakın çeşidi yetiştirilmiştir. Baharat türleri kuru topraklarda daha iyi yetişir. Boyu 60 cm ye kadar uzayabilir, kazık köklü, 1 yıllık bir bitkidir. Yapraklarının büyük bölümü geniş mızrak biçimli, az bir bölümü de elips biçimli sivri uçludur. Üstleri yeşil – koyu yeşil, altları ise açık yeşildir. Çiçeklerin sapları kalınca olup aşağı doğru eğiktir. Çoğunlukla tekli açarlar. Hazirandan sonbaharın sonuna dek sarimsi beyaz çiçekler açar. Genellik meyvesinin sekline göre isimlendirilir. Kendine has çok hafif bir kokusu vardır. Tadı acı ve yakıcıdır.
Genel bir sindirim yardımcısıdır. Mide suları üretimini teşvik eder, metabolizmayı geliştirir ve hatta gazin iyileşmesine bile yardim eder. Şiddetli bas ağrısının tedavisinde kullanılır. Damar tıkanıklıklarında faydası görülür. Çayı soğuk algınlığı ve üşütmeler için faydalıdır. Trigliserit ve LDL kolesterolün düşürülmesinde yararlıdır. Agrive iltihaplanmayı iyileştirmeye yardim eder. İştah açıcıdır.

Merhemi ciltte zona ve eklem iltihabı ağrılarını rahatlatmak için kullanılabilir. Ancak bazı insanlarda cildi tahriş edebilir. Terlemeye sebep olur. Yeşil biber(dolmalık biber) mide kanserinin tekrarlamasını önler. Vücut biberin yakıcı etkisine karşı morfine benzer endorfin salgılayarak cevap verir. Bu da vücuda canlılık verir. Kırmızı biber, capsaicin ve dihydrocapsaicin içeriği dolayısı ile bazı zararlı bakterileri engeller.
Kırmızı bibere acılık veren “capsaicin” maddesidir.
İskelet kas sisteminde; Artrit iltihaplarına, ters etki yapar. Kırmızı biber, capsaicin içeriği yüzünden vücudun aşırı salgılarını elimine eder.
Kalp – damar sisteminde; Kan dolaşımını geliştirir. Kırmızı biber, capsaicin içeriği yüzünden fibrinlerin parçalanmasını uyararak kan pıhtılaşmasını önlemede yardımcı olur. Sistemin kan basıncını düşürür.
Kırmızı biber, merhemi soğuktan dolayı oluşan morarmaların(chilblains) üstüne sürüldüğünde iyileştirmeye yardımcı olur.
Kırmızı biber, capsaicin içeriği yüzünden bazal metabolik hızı yedikten 75 – 90 dakika sonra % 25 kadar arttırır ve 3 saat sonra da tekrar normal değerlerine döner. Kırmızı biber, capsaicin ve dihydrocapsaicin içeriği yüzünden serum kolesterol seviyesini düşürür. Capsaicin içeriği yüzünden diyetsel kolesterolün vücutça absorpsiyonunu engeller ve ayni sebeple diski ile atılan kolesterol miktarını arttırır. Kısa süreli fakat hızlı bir uyarma yaparak yorgunluk hissini gidermeye yardımcı olur. Muhtemelen capsaicin’ininterleukin 1 üretimini artırması yüzünden düşük vücut ısılı insanlarda vücut ısısını çoğaltır.

Kırmızı biber, capsaicin içeriği yüzünden obesity den muzdarip insanlarda basal metabolik hızı arttırarak thermogenesis ve lipolysis prosesini uyarır. Dolayısı ile kilo kaybı işlemleri kolaylaşmış olur. Kırmızı biber, tiroide bezlerini uyarır.
Saçlar; Kırmızı biber, hücre bölünmesini uyaran histaminin kafa derisinde salgılanması için uyarıcılık yaparak kelleşmiş bölgelerde saçların yeniden çıkmasını destekleyebilir.

Sindirim sistemi: Kırmızı biber, capsaicin içeriği yüzünden gastrik mukozayı aspirin ve alkolün toksik etkilerinden korur. Kırmızı biber, mide ekşimesini iyileştirir. Peptik ülserleri önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olur. Duodenal ülserleri önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olur. Gastrik ülserlerin iyileşmesini hızlandırır.

Sinir sistemi; Ağrı azaltıcıdır. Vücut biberin yakıcı etkisine karsı morfine benzer endorfin salgılayarak cevap verir. Endorfin biberin capsaicin maddesinin verdiği yakıcı etkiyi bloke etmek üzere salgılanır, iste bu yüzden ağrı azaltmaya yararlı olur.

Solunum sistemi; Kırmızı biber, solunum kanallarını temizleyerek ve onların tıkanarak daralmasını engelleyerek astımın iyileşmesine yardımcı olur. Kronik bronşitin başlamasını (yerleşmesini) önler, burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olarak bronşitleri de önlemeye yardim eder. Soğuk algınlıklarında dekonjestan olarak semptomları rahatlatmakta yardımcı olur. Dekonjestan özellikleri dolayısı ile anfizem hastalarında semptomların iyileştirilmesinde yararlı olur. Akciğerlerdeki aşırı salgıyı temizler. Sinüsleri temizleterek sinüzitlerin iyileşmesinde yardımcı olur.

Yan Etkileride var:
Büyük ölçüde yendiğinde mide ve barsak ve böbreklerde rahatsızlık yapabilir. Ancak sağlam mideler de bir rahatsızlık yapmaz. Kırmızı biberin mide ve ince bağırsağa herhangi bir tesir yapmadığı direk olarak insan üzerinde test yapılarak belirlenmiştir. Capsaicin aşırı tüketilirse kanser gelişimine sebep olabilir,mutajeniktir. Ancak klorofil onun mutajenik özelliğini giderir. Bu yüzden saf capsaicin yerine biber olarak yemek daha emniyetlidir.